Mi történik akkor ha nem mentem be a kormány hivatalba bejelenteni hogy eladtam az autóm?
Szerintem 1 év alatt lett volna valami jele, büntetés vagy az adó stb.
Bár jogszabály az eladótól és a vevőtől is megköveteli azt, hogy a tulajdonosváltozást 15 napon belül bejelentse, jogi következménye csak a vevő mulasztásának van.
A nyilvántartó szerv akkor szerez tudomást a változásról, ha legalább az egyik fél eleget tesz a bejelentési kötelezettségének.
Ha mindketten elmulasztják, akkor a nyilvántartás változatlan marad, és az eladó kapja az esetleges pótdíjakat, közlekedési bírságokat, és ő marad a gépjárműadó alanya, ő kapja az adóértesítést, adómegállapítást.
Ha csak az eladó jelenti be – mert érdeke szabadulni a járművel kapcsolatos felelősségtől, kötelezettségektől –, akkor igazolást kap, amivel kimentheti magát a hozzáérkező esetleges pótdíjak, közlekedési bírságok megfizetése alól. Illetve, a tudomásszerzés alapján a mulasztó vevővel szemben eljárás indul: ideiglenesen hatóságilag kivonják a forgalomból a járművet, továbbá elektronikus értesítést kap a NAV, amely szerv mulasztási bírságot vet ki, ugyanis állami bevétel időre történő megfizetése, a vagyonszerzési illeték megfizetése maradt el.
Ha csak a vevő jelenti be, azaz, elvégezteti az átíratást, akkor a hatóság nyugton marad, hiszen amire szükség volt megtörtént: a valóságnak megfelelően módosítva lett a nyilvántartás és megfizetésre került az esedékes illeték. A vevő bejelentését csak azért várják, hogy legalább tőle megtudják a változást, ha a vevő kórósan feledékeny lenne. Ha a vevő jogkövető, akkor nincs szükség nyomravezetőre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!