Az üveg felrobban a víz forralástól?
"A robbanás a térfogat gyors bővülése, amely rendkívül erőteljes kifelé irányuló energia-felszabadulással jár, általában magas hőmérsékletek előállításával és nagynyomású gázok felszabadulásával." - Wikipédia
Szóval nem, az üveg nem robban fel.
Szétreped, nem forráskor kell beletenni hirtelen hőváltozással.
Már az elején bele kell tenni, amikor a víz és üveg kb egy hőmérsékleten van.
Kivenni se szabad a meleg vízből, hagyni kell lehűlni vízzel együtt.
Mit csinálsz? Mi célból?
Netán nem dunsztolni akarsz és nem desztillálni?
Ha (pl.kompótot) akarsz kidunsztolni, akkor nyugodtan tedd a dunsztoló edénybe a vizet, ebbe a tele kompótos üveget jól lezárva, aztán gyújts alá és ebben a vízben hagyd (ha nem is teljesen) kihűlni.
Így nem kell félni a "robbanástól" megrepedéstől. Arra azért nagyon ügyelj, hogy ha még túl meleg az üveg, akkor ne tedd hideg asztalra, mert megreped. Ha tényleg kompótolásról van szó, akkor a forró levet is jó vagy kissé előmelegített üvegbe önteni a gyümölcsre, vagy (ami általánosan elterjedt és bevált módszer) fektess le párhuzamosan két evőeszközt (legjobb a fém kés) és azokra tedd a kompótos üveget, amikor öntöd bele a forró levet. Így nem reped meg az üveg.
Ha félreértettem a kérdésed, akkor bocsánatot kérek.
Elnézésed kérem, hogy rosszul következtettem.
Ha desztillálni akarsz, akkor is vedd figyelembe, hogy nagy hőmérsékletkülönbség esetén az üveg megreped.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!