Mikor jelent meg a polgármesteri ,,rang"?
Figyelt kérdés
Lehet furcsa kérdésnek tűnik,de szeretném tudni,hogy melyik évszázadban,korban jelent meg ez a rang.Fontos lenne!Kérlek,ha tudod,válaszolj2022. nov. 5. 13:13
1/5 anonim válasza:
A városi törvényhatóság élén a vármegyékhez hasonlóan főispán állt, akit a belügyminiszter előterjesztésére az államfő (a király, majd a kormányzó) nevezett ki, a kormány képviselője volt a városban, és számos jogosítvánnyal rendelkezett az önkormányzat vezetésére és ellenőrzésére.
A városi törvényhatóság első tisztviselője a polgármester volt.
Az 1886. XXI. t.-c. szerint a törvényhatósági jogú városoknak első tisztviselője, mint ilyen elnöke a városi tanácsnak, s a főispán akadályoztatása esetében a közgyűlésnek; hatáskörét a hivatkozott törvény részletesen szabályozza.
2/5 A kérdező kommentje:
Tehát,19.századi?
2022. nov. 5. 14:23
3/5 A kérdező kommentje:
Mert ezt én is megtaláltam,olvastam
2022. nov. 5. 14:23
4/5 anonim válasza:
Úgy tűnik, hogy igen. Érdekes, hogy ennyire nehezen találni adatokat a neten erről a témakörről.
5/5 A kérdező kommentje:
Igen,amúgy
2022. nov. 5. 20:55
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!