Szabad filmhívó és fixáló vegyszereket csapva önteni?
Tudom, hogy a gyakorlat és jogszabály nem mindig fedi egymást de közel három évtizeden át dolgoztam egy nagy nyomda nagy fotólaborjában. Ha száz liter vegyszer nem ment naponta a lefolyóba, akkor semmi.
De nem is találok ma sem egyetlen olyan lakossági veszélyes hulladék lerakót, ahol elhasználódott előhívót, fixit le lehetne adni.
E hívó gyenge lúg, a fixír gyenge sav. Attól nem lesz semmi baja a vízbázisnak, ha mondjuk heti egyszer egy-egy litert kiöntesz. Ma már egyébként is alig van fotófilm használatban.
Dicséretes viszont a hozzáállásod! Ha találok valami konkrét dolgot, akkor még jelentkezem. Laborvegyszerek semlegesítőével foglalkozó oldalak csak cégek és intézmények számára végeznek ilyen munkát.
Kedves kérdező! 2. és 4. vagyok. Mint írtam, hivatásos vagyok. 27 éven át működtem, mint reprodukciós fényképész. Ezen felül amatőr fotósként is működtem sokáig. Tudom, milyen fotóvegyszerek vannak. A nyomdában nem használtunk stopfürdőt, mert nem volt annyira fontos a fixir kapacitásának növelése. Rögzítés után viszont semmi értelme sincs a stopfürdőnek. Tálban hívtuk a filmeket, a papírt, a rögzítőoldatba szinte öblítés nélkül húztuk át. Otthon sem használtam soha, és nem érzékeltem a hiányát. Ettől még értek hozzá.
A színes kidolgozáshoz is, amelyet csak amatőrként műveltem. Ott több vegyszer is van.
Futottam még egy kört a kérdéseddel kapcsolatban, és nem találtam semmit a kis mennyiségű fotóvegyszerek ártalmatlanításával kapcsolatban.
Nincs gond ezzel. A durva lepontozás sem a státusom miatt zavar, bárki is volt. Stabilan tartom a szintet. Csak az a gondom, hogy felelősségteljes választ írtam, a legjobb tudásom szerint.
Mivel már egy ideje digitális világban élek, ezért rákerestem jogszabályokra, lehetőségekre.
Meglehet, nem voltam alapos, de csak nagy mennyiségű anyagok semlegesítésével foglalkozó cégeket leltem. Ezeknek a vegyszereknek egyes összetevői annyira ártalmatlanok, hogy ételekbe is teszünk (és nem a mindenre képes konzervgyárak). Én azt mondom, ha nem száz literekről van szó, öntsd ki. Vagy ha van elérhető közelségben veszélyes hulladék udvar, kérdezd meg ott, leadhatod-e.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!