A különféle szamurájkardok hogy maradnak tokjukban?
Van egy adott pont ahol a pozitívra (kard) rácuppanó negatív (hüvely) közötti rés egy holt határ, amit erővel lehet összepattintani.
A jp. kardok tokja pl fa ott minimálisan rugalmas is a hüvely.
Úgy tudnám szemléltetni, mint amikor a félbe hajtott szivacsba bedugod a kést.
S ugye surlódás, tapadás érvényesül, a gravitáció pedig ráad megfelelő irányú tartásban.
De pl 3D modellezésnél 0.25 mm ez a "rés" a két egybeilleszthető formáknál amely fontos a nyomtatásnál.
Ha készíteni akarsz, akkor fa toknál pl mindig finoman visszacsiszolsz azon a részen amelybe belemegy a kard.
Köszönöm szépen 3-as!
Készíteni készítek egy wakizashit, a penge kész de a tokot úgy kaptam.
Jól funkcionál már csak egy markolat kell a kardra.
Szervusz!
Amire Te kíváncsi vagy az a pengén lévő Habaki.
Ez a neve a markolatvédő (tsuba) után a penge felöli általában réz-nemesfém alkatrésznek.
Ez egy ék alakú alkatrész, ami felel a (saya) hüvelybe szorulásért, és a tsuba megtartásáért, rögzítéséért a penge felöl.
Elég munkás kialakítani, de megfelelő türelemmel bőven kivitelezhető.
Ami nekem problémásnak hat, hogy hüvely van, habaki nincs.
Ez azért problémás mert a habakira, pengére alakítják ki a hüvelyt.
Ahány penge, annyi féle pengeív, vastagság, hossz,habaki. Persze ha egyedi a penge.
Persze ez sem probléma, a Habaki külsű részét addig csiszolod, amíg el nem éred a kívánt szorulást.
A kattanásról.
Nincs minek kattani.
Az a hang a hüvely és a markolatvédő ütközésének a hangja.
Az egész csak beszorul, beékelödik, így nincs minek kattania.
Google a barátod.
Nézd meg a japán neveket, fel fogod ismerni miről beszélek.
Annó nem keveset foglalkoztam a japán kardokkal, elmúlt. De megmaradt
ez-az még :D
Üdvözlettel:
Egy kiöregedett kardkészítő
Üdv 5-ös, neked/magának még több hála!
A pengére van valójában alakítva a hüvely, csak a hüvelyt nem én készítettem, csak nem nagyon akartam már ecsetelni a történetet.
Igen azért is írtam úgy hogy "lágy kattanás" mert nem lehet kattanásnak hívni, de érződik hogy az oda beszorul.
Mégegyszer köszönöm mindenkinek, nagyot lendítettetek a projekten!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!