Hogy zajlik az orrmandula-műtét?
És van-e vérvétel, infúzió, és egyéb ilyen "kellemetlen" dolog? Ugye altatnak?
Orrhangom van, és nagyon zavar, ezért kéne.. =(
(13 vagyok)
Azért mert orrhangod még nem biztos,hogy kiveszik a manduládat(ehhez azért több kell)..nekem tavaly vették ki,és még most is orrhangom van...De el tudom mondani ,hogy mivel jár a műtét..
Először is orvosi vizsgálatok jönnek.Megnézik az EKG,a vérnyomásodat,és igen vesznek vért is..
Mivel én felnőtt vagyok,és visszanőtt orrmanduláról volt szó (harmadjára nőtt vissza a mandulám) így el kellett mennem egy koponya röntgenre is..(ezt nem tudom,hogy csak nekem kellett, vagy ma már mindenkit beutalnak ide)
A műtétet elvégzik altatásban ha kéred..De legtöbbször inkább érzéstelenítéssel kérik..(kevésbé problémás) Én ragaszkodtam az altatáshoz,mert borzalmasan félek a fájdalomtól,és még bennem volt a régebbi érzéstelenítéssel végzett orrmandula műtét..Még egyszer nem akartam átélni..
Ha altatás akkor megvizsgál az altatóorvos is(vérnyomás mérés)és elbeszélget veled,majd elmondja hogy is zajlik..
A műtét napján kapsz egy nyugtató tablettát vagy injekciót,és betolnak a műtó váró termébe.Ott át kell venned a műtőshálóinget,és mielőtt bevinnének a műtőbe a kézfejedbe egy tűt helyeznek..Ha ez megvan,betolnak a műtőbe,és a kézfejeden lévő tűre rákötik az altató folyadékot..Pár perc,és ki vagy ütve..Majd arra kelsz fel,hogy az altató orvos szólítgat téged..Én az altatás után nagyon kába voltam,és a mellkasom nagyon fájt,meg a vállam..Kiderült,hogy az altatás alatt egy csövet helyeztek be a tüdőmbe a légzés miatt..Ennek a behelyezését,és kivételét éreztem meg a mellkasomban ami még pár napig fájdogált..A vállam egy injekciótól fájt,de magát a szúrásra nem emlékszem..Amikor beadták még altatásban voltam..
Én saját kérésemre 1 éjszakát bent maradtam,és másnap reggel a nővérke kihúzta a kézfejemből a tűt,és mint gyógyult távozhattam..Nagy örömömre ma már nem kell a műtét után tamponokkal rögzíteni a sebet,hanem olyan tapaszt helyeznek fel a sebre ami felszívódik pár nap alatt...Hát nagyjából ennyi..De tapasztalatból mondom a mai műtétek fele annyira nem fájnak,és sokkal rutinosabb mint a 10 évvel ezelőtt csinált műtétek..
Megint én vagyok..Így leírva egy kicsit "fájdalmasnak" tűnik,de nem olyan vészes..Én átéltem az érzéstelenítéssel járó műtétet,és annál ez szinte gyerekjáték..Igazából a műtétre nem fogsz emlékezni,nem lesznek rossz benyomásaid,mert végig fogod aludni..Csak hát a szúrik amik kellemetlenek,főleg nekem mert mint írtam félek a fájdalomtól,és nem is bírom a fájdalmat..
De például volt velem a szobában egy 17 éves lány aki szintén orrmandulával jött,és ő kifejezetten az érzéstelenítést kérte..Ő velem ellentétben az altatásról volt rossz emléke..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!