Van e jogi következménye annak, ha egy vevő hosszú évekig nem íratja át a földhivatalnál a megvásárolt ingatlant?
Azt automatikusan átírják.
Tehát itt valami tévedés lehet.
Az ügyvéd dolga, automatikusan.
Ügyvéd nélkül meg nincs ingatlan adásvétel.
Köszönöm a válaszokat.
A kérdésemhez annyi kiegészítést még, hogy a kérdéses ingatlant 1998-2000.körül adták el, hivatalosan ügyvéd általi szerződéssel..Akkoriban még valószínűleg nem volt automatikus irat átadás, tehát a vevőnek kellett volna bejegyeztetni...a tulajdoni lap szerint még mindig az eladó nevén van, a vevő viszont árulja!!
Ezért kérdeztem rá, hogy van e jogi következménye, mert a vevő felkínálta nekem a telket, de én utána néztem a földhivatalban, ahol közölték, hogy nincs is a nevén, hogy árulja?!
Nem fogja tudni eladni, hiszen nem az ő nevén van. Egy ügyvéd vagy közjegyző sem fog olyan okiratot szerkeszteni, aláírni vagy beadni és egyáltalán ügyet elvállalni, ahol olyan fél akar részt venni a jogügyletben akinek semmilyen törvény adta joga nincs.
Előbb a tulajdonosi helyzetet kell rendbe tenni, hogy jegyezzék őt be, és utána tulajdonosként már szerződhet új vevőkkel.
Kérd meg az eladót, hogy keressen elő minden régi iratot amivel igazolni tudja hogy 2000 körül ő megvette.
Legjobb lenne ha élne a régi tulaj és ügyvéd előtt készülne irat, ugyv. tudja mi kell.
Él a régi tulaj, beszéltem is vele, ő nem fog újabb adásvételit aláírni -jogosan.- hiszen ő hivatalosan eladta ügyvédi szerződéssel!
Én arra lennék inkább kíváncsi, hogy a vevőt terheli e ilyen esetben jogi eljárás, hogy ennyi éven keresztül nem íratta a saját nevére?
Ez egy kb 400 n.ölnyi porta egyébként, nem lakóingatlan..de a mi házunk mögött van, és egy gaztelep, azért akartuk megvenni, mert sokan azt hiszik a miénk ez az elhanyagolt terület...
Természetesen az eladó fél költsége a jogi rendezés.
Nem érdemes senkivel veszekedni, mondd meg az eladónak, hogy szívesen megvennéd záros időn belül de előbb tegye tisztába a tulajdonviszonyokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!