Hogyan írjuk helyesen jóreggelt vagy jó reggelt (napot, estét, éjszakát), azaz egybe vagy külön?
Ilyen nincs, hogy jóreggelt.
olyan van, hogy jelző és állítmány, tehát jó reggelt.
Köszönöm a válaszokat.
Én is úgy értelmezem, ahogyan írtátok, de láttam már nyomtatásban mindkét változatot.
A neten írt helyesírási hibákra nem hederítek. Könyvben olvastam, de nem emlékszem sem az írójára, sem a címére. Annyit tudok, hogy két férfi találkozott és így üdvözülték egymást: "Jóreggelt, szomszéd!".
Viszont ebéd utáni pihenőmkor valami eszembe jutott:
1. jó tanuló,
2. jótanuló.
Mindkét esetre van magyarázatom:
ad 1: jó tanuló, azaz illemtudó, segítőkész, mondhatni "jó", de olyan tanuló, akinek rosszak a jegyei és a bizonyítványa, de még tanul, tehát tanuló. Ő lenne a jó gyerek,
ad 2: a jótanuló pedig jól tanul, jó jegyei vannak az iskolában, ahol tanul, de emellett kis csibész is lehet.
#6 "Mindkét esetre van magyarázatom"
ácsi, ácsi! az jó, hogy neked van magyarázatod, teljesen értem is – de attól még a jó tanuló jelenleg különírandó, helyesírásilag nincs meg az a különbségtétel, amit te írtál.
ez persze téged nem kötelez semmire, nyugodtan írhatod egybe is (ettől halad előre a világ, így érhető el, hogy a következő szabályzat már különséget tegyen :-), de ha valaki megkérdezi tőled, hogy hogyan szabályos, akkor nehogy félrevezesd :-)
#8:
"a hétvégi ház szerdán is hétvégi, de a hét végi koncert az nem"
huhh, ezzel beletenyereltünk a hét()végébe, ebbe most nem mennék bele részletesen, de a hétvégi koncert az "hétvégi", hiszen valamelyik hétvégén tartják.
(szombati is lehet, sőt akár már péntek esti is ;-)
"Nem tudom, mi indokolná a jó tanuló „összenövését”."
pedig elég jól leírta, hogy azért, mert úgy mást jelentene, mint a "jó (magaviseletű) tanuló": konkrét a 'jól tanuló'-t jelentene egybeírva.
(nem mondom, hogy egyetértek vele, hogy különbséget kellene tenni írásban, csak a #6-ost próbáltam elmagyarázni)
9. Én nem így írtam. A hétvégi ház hétfőn, kedden, szerdán, csütörtökön, pénteken, szombaton, vasárnap is az. De a hét végi koncert szerdán nem hétvégi. De mondom, ez nem nyelvtudományi érvelés, hanem csak olyan hülyébb vagyok, mint egy ötödikes.
Értem én azt, amivel a kérdező érvel, de nem igazán tudom elfogadni. Lehet, lesz ilyen jelentésváltozás egyszer, valamikor, nem tudom.
A nyelvtani szabályok úgyis csak „ajánlások”, nem törvény.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!