Miért ennyire istentelen nehéz nekem felkelni minden reggel?
Ha megnyugtat én ugyan ez vagyok
Ugyszint e miatt rugtak ki nagyreszbe
Ugyan idobe sikerult beernem munkaba de hiaba van ott a testem ha kozbe meg alszok
Tehat nem tudtam felvenni a munka ritmusat,nem tudtam figyelni es koncentralni sem
Jelenleg sincs munkam, 25 eves vagyok
Picibabammal vagyok itthon,parom dolgozik
- Nézd meg mennyi az alvás szükségleted, pl 7 óra vagy 8.
- Mindig ugyanakkor feküdj le és ugyanakkor kelj. Rááll a szervezet egy idő után, és már csörgés előtt ébredsz.
- Ne használj szundi funkciót. Marhaság. Egy 15 perc szund helyett egyben aludj tovább 15 perccel. A szundi csörgésnek semmi értelme, csak kicseszés, mert hozzászoksz, hogy keléskor MÉG alszol.
- Ha csörög egyből kelj fel és ezt szokjda meg. Állj át rá.
- Ne aludj se túl keveset se túl sokat, mert mindkettő hátrányodra lesz. A sok alvás is!
- Ha nehezen alszol el akkor vacsorára egyél többet, ha nehezen kelsz akkor vacsorára kevesebbet, vagy átlagosan.
TappancsMancs jókat írt, de kiegészíteném. A te bajod, kérdező, a felborult cirkadián ritmus. Ezt itt nem részletezem, utána tud sz nézni, mi az, és miért fontos. Amit tehetsz az ügy érdekében, az meglehetősen sokrétű és szerteágazó. Könyvet lehetne írni róla.
Zanzásítva: Reggel kelj egy fél órával korábban. Igen, korábban! Menj ki a szabadba, az sem baj, ha mozogsz is egy kicsit. Az alacsonyan járó nap fénye dopaminnal tölt fel, a mozgás szerotoninnal, ami estére melatoninná szelídül. Ez egy alvást segítő hormon, amit a mellékvese termel. Ugyanitt termelődik a kortizol is, ami viszont stresszhormon, a melatonin antagonistája, és a mai túlhajszolt világunk nagy rákfenéje. A táplálkozás is lényeges szempont, de ara itt most nem térek ki, mert az már Mikes Kelemen rodostói "vendégeskedése" alatt írt műveit is überelné. Este időben csinálj takarodót, legkésőbb 22 órakor, mert a szervek regenerálódása az éjfél előtti órákban zajlik. Lámpaoltás előtt legalább egy órával már ne gépezz, ne buzeráld a telefont, tévét se nézz, inkább olvass, vagy fejts rejtvényt. (A monitorok hideg kék fénye emeli a kortizolszintet.) Ha fel szoktál ébredni éjjel kettő tájban, az külön történet, írj, és megbeszéljük azt is.
A 22:00 óra szerintem is jó. Max a 23:00. Ja ja.
És kérdező - meg tudod szokni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!