Húgom felszeretne venni egy második nevet, nyáron intéznénk a papírokat, mennyi idő lenne?
Üdvözlet!
Segítséget szeretnék kérni, nehogy kifussunk az időből. Az van, hogy kishúgom nem szereti a nevét, és szeptembertől kezdi a gimnáziumot, ott már új névvel szeretne indítani. Ugye van a vezetékneve, és egy keresztneve. Egy második keresztnevet szeretne felvenni, megvan, hogy mit, szüleink belementek, benne vannak, hogy aláírják a papírokat. Nyáron szeretnénk elintézni, hogy már az új nevével indíthasson. Ez így mennyi időt vesz igénybe?
Nem kormányablakban kell intézni, hanem anyakönyvvezetőnél. Én elég sokára kaptam időpontot, de ha nem tartozik kórház az adott anyakönyvvezetőhöz, akkor gyorsabb. (nincs leterhelve a születésekkel, halálesetekkel)
Az anyakönyvvezető felküldi a kérelmet a központba. Amennyiben hiánytalanul benyújtjátok, 8 napon belül bírálják el, ha nem, akkor 45 nap. Indoklás kell hozzá, és 10ezer ft, amit átutalással kell fizetni. Kiskorú esetén a szülő beleegyezése. A központból sajnos postán küldik a határozatot, ami nálam 2 hétbe telt. Utána még idő, mire meglesz az új anyakönyvi kivonat. Aztán lehet menni új okmányokért a kormányablakba, az már viszonylag gyorsan megy.
Ha nem lesz meg iskolakezdésig, akkor is nyugodtan mondja a húgod, hogy épp névváltoztatásban van, és kérje meg a tanárokat, osztálytársakat, hogy az új nevén szólítsák.
Egyébként ha nem szereti a nevét, miért nem változtatja meg teljesen? Második keresztnevet fekvenni pontosan ugyanolyan teljes névváltoztatásnak számít, mint ha lecserélné a jelenlegi keresztnevét, de így továbbra is használnia kell hivatalos helyeken a régi nevét is, amit nem szeret. Személyes tapasztalatból írom. Eredetileg én is csak második keresztnevet akartam felvenni, mert elmúltam 30, és sok helyen meg volt adva a régi nevem. De rájöttem, ha nem szeretem, akkor butaság megtartani. Úgyis kap egy papírt, amin rajta lesz, miről, mire változtatott. Ráadásul egy tinilánynak még nem sok helyen lehet megadva a neve. Szerintem gondoljátok meg. Hacsak a szülők nem ragaszkodnak hozzá, hogy mindenképp tarsa meg az eredeti nevét is. Akkor nincs mit tenni, amíg kiskorú.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!