Zuglóban honnan lehet jól csillagokat nézni?
Nem tökéletes sötétségre gondoltam, vannak ennek a területnek is elég gyéren kivilágított részei, onnan egész jól lehetett látni eddig is a csillagokat. Csakhogy ezeken a részeken nincs igazán ilyen "kifekvős" hely, a horizont környékét meg pláne nem lehet látni, mert körben végig házak állnak. Ezért gondoltam, hátha lenne valami számomra eddig ismeretlen park/sportpálya/patakpart/jóégtudja, ami valamivel természetközelibb, mint az aszfaltozott utak és a házrengeteg.
(Szabad szemmel nézegetésre gondolok, nem profi csillagfotózásra vagy távcsöves megfigyelésre.)
Annyit pontosítanék, hogy az én környékem Zuglón belül Alsórákos, ami már nem annyira belváros, csak nem akartam bekorlátozni magam erre a részre.
Igazából a fő probléma az, hogy csak tömegközlekedni tudnék mindenféle dombos külvárosi területekre, ami éjjel ugyebár kevéssé megoldható sajnos, ezért keresgélek a közelben.
Ha aránylag tiszta a levegő és nem zavar be a Hold, akkor azért a város külső részein néha egész szép tud lenni az égbolt. Nekem pl. sikerült már párszor felismernem a nagyon halvány Tejutat Bp. lakótelepi külső kerületében. (Igaz, nem sűrűn.) Vagy arra is elég lehet, ha pl. a csillagképeket szeretné felismerni, gyakorolni a tájékódást az éjszakai égen.
Jártam egyszer éjszaka valamelyik somogyi négyszögletes kerek erdőségben a nagy semmi közepén egy tisztáson, és felnéztem. Se előtte, se azóta nem láttam annyi csillagot. Viszont csillagképeket sem ismertem fel, annyi csillag volt. (Tudom, rutintalan vagyok. :) )
Nagyon szépen köszönöm az új válaszokat!
#5, a tiédet extra hasznosnak találtam, Újpalota tökéletes választásnak tűnik. Szerencsére nem egyedül mennék, de ha még úgy sem éreznénk magunkat biztonságban, azonnal elhagynánk a terepet.
#6, ezzel tisztában vagyok, sajnos autó hiányában jobbra egyelőre nincs lehetőségünk :( Szépek a fotók, remélem, egy nap én is láthatok hasonlóan népes égboltot.
7#, hasonlóan gondolom én is, pár csillagképpel igazából teljesen megelégednék. A somogyi élményed pedig gyönyörű lehetett😊
8#, sebaj, viszek majd pikniktakarót :)
Valóban Újpalotára mentünk el, találtunk egy egészen biztonságos, rejtett kis helyet, ahonnan szépen rá lehetett látni az égre. :) Bár az idő kicsit felhős volt néhol, mégis abszolút megérte a hajnali kelés.
Nagyon köszönöm a tippet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!