Nyertem egy sorsjeggyel 500 Forintot, de visszaadta véletlenül az eladó. Ezt ismét kiválthatom? Nem nagyon akarom, mert nem ér annyit hogy kellemetlenül érezzem magamat. Szerintetek?
Ha a boltban véletlenül többet ad a pénztaros vissza, az sem feltétlenül lopás.
Pl 100Forintos helyett kaptam egyszer 1 angol Fontot vissza és én is csak később vettem észre.
Ha a sorsjegyet kidobom és valaki akár kiveszi és jóhiszeműen odaadja a pultosnak, hogy jé valaki véletlenül kidobta akkor ő gondolom azt fogja válaszul kapni, hogy egyszer már ezt kifizették.
Nem kapod meg újra!
Az viszont aggasztó, hogy ilyen az eszedbe jut!
(hiány keletkezne, és a pénztárossal fizettetnék ki. Ezt akarod, szar 500 Ft-ért?)
> Ezt ismét kiválthatom?
Nem. Nyilván ha nem lenne központi nyilvántartás, akkor eléggé csúnyán vissza lehetne élni a dologgal. (Egy sorsjegyet fizikailag hamisítani azért nem olyan bonyolult dolog.)
> Ha a boltban véletlenül többet ad a pénztaros vissza, az sem feltétlenül lopás.
Akkor micsoda? Nyilván azt a pénzt, ami a kasszából hiányzik, azt valakinek ki kell fizetnie. Általában a pénztáros fizetéséből vonják le. Ha benned tudatosul, hogy a pénztáros többet adott vissza a kelleténél, de nem szólsz, akkor végeredményben megloptad a pénztárost. Hogy ő hibázott az egy dolog. Hogy jogilag nem feltétlenül tudna ez a tényállás megállni, az is egy dolog. Erkölcsi értelemben attól még ez lopás, más más kárára – az ő tudta nélkül – szereztél tudatosan, általad megakadályozható módon meg nem érdemelt hasznot.
> Pl 100Forintos helyett kaptam egyszer 1 angol Fontot vissza és én is csak később vettem észre.
Nyilván senki nem várja el – erkölcsileg sem –, hogy kezed-lábad törve, jelentősebb időt, energiát áldozz más hibája miatt. Ez azért teljesen más tészta, mint tudatosan, sőt előre eltervezve szerezz indokolatlan hasznot mások kárára.
> Ha a sorsjegyet kidobom és valaki akár kiveszi és jóhiszeműen odaadja a pultosnak, hogy jé valaki véletlenül kidobta akkor ő gondolom azt fogja válaszul kapni, hogy egyszer már ezt kifizették.
Igen, ezt fogják mondani. De erkölcsi szempontból nyilván teljesen más a helyzet. Aki a sorsjegyet megtalálja, az nem tudja, hogy kinek kellene visszaadnia. Ha nem váltja be, attól még a sorsjegyet eredetileg megvásároló embernek nem lesz jobb. Bár jogilag ezt is „a talált tárgyak osztályán” kellene leadni – pontosabban a helyi jegyzőnél – és csak akkor kapná meg a megtaláló, ha eltelt három hónap, és senki nem jelentkezett érte, de nyilván senki nem fog egy sorsjegyet a talált tárgyak osztályán keresni, pláne nehezen tudja bizonyítani, hogy ő vette, így itt azért érthetőbb, ha valaki kihagyja ezt a lépést és örömmel beváltja a sorsjegyet.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!