Honnan lehet tudni? (Schrödinger macskája)
#8 Elnézést kérek a lepontozó nevében is, én felpontoztalak. Lehet hogy #1 pontozott le, lehet csak egy jött ment troll, ilyen is sok van.
Nem lehet tudni, ki lehetett. itt mi ezt a #2 válaszodat most egyöntetűen 100%-os válaszként tekintjük, ezért úgyis gondolunk rá. Mindenki. Aki nem úgy gondolja, kifejtheti hogy miért nem.
8 - as vagyok.
Köszi! :) Hangsúlyozom, nem az a gond, ha valaki lepontoz, hanem az, ha indoklás nélkül teszi azt.
Egyébiránt, egyfelől, hogy ne csak hogy off - oljak, másfelől pedig, hogy megpróbáljak értelmes választ is adni, anélkül, hogy hosszan kellene írnom, előástam egy - már régóta nyugalmazott, anno nagyon jól oktató - kolléga idevágó írását. (Egészen pontosan arról ír, amiről én is fentebb.)
Itt találod: [link]
Görgess le a 113. oldalig, s ott alul, olvasd el a
"A Born hipotézis pontos értelme" című - 3.47. - alfejezetet (bő két oldal)!
A magyarázatban szerepelnek majd hiányzó alapfogalmak (hiszen nem tanultál kvantummechanikát (legalábbis, ez a feltevésem)), ezért valószínűleg kicsit bizonytalanul billeg majd a megértésed talapzata, de talán a lényegre így is ráérzel majd belőle.
Esetedben, esetleg érdemes lehet elsőre csak simán elolvasni azt a két oldalt, nem fennakadva a meg nem értett részeken, hogy lásd, mire fut ki a magyarázat, s ráérezz, mi a lényeges, s mi nem a - legalább felszíni, ""érzésre" alapuló" - megértés kapcsán, majd másodszorra kicsit alaposabban, meg - megállva haladni (akár vissza is lapozva, korábbi részekre, ha szükségét érzed).
Különben, sok érdekes írást találhatsz még az oldalon: [link]
@12: <OFF>Ezt a jegyzetet köszönöm! A többi része is létezik valahol?</OFF>
@Kérdező: Egy problémát látok nálad: mindenképpen el akarod képzelni, hogy mit csinálnak a részecskék, amikor nem figyeljük meg őket. Mintha kavicsokat meg hullámzó vizet gondolnál oda. Sokáig én is így próbálkoztam, de szerencsére amikor a mögöttes filozófiával is elkezdtem foglalkozni, rájöttem, hogy hibás szemlélet. Ne akard elképzelni, mert semmi értelme nem lesz. Egyszerűen hagyd ki ezt a részt. Van egy bemenet: részecske bizonyos paraméterekkel. Van egy kimenet: a megfigyelés. A kettő kapcsolatát a kvantummechanika írja le, ennél többről nem tudunk nyilatkozni.
Emésztgetem a Born hipotézist.
"A kettő kapcsolatát a kvantummechanika írja le, ennél többről nem tudunk nyilatkozni."
Megértem hogy te nem tudsz, de lehet hogy valaki tud még nyilatkozni többről is, csak azért említettem, nem kötözködésképp csak hogy többesszámban nyilatkoztál, ami ezesetben hibás konklúzió.
@13:
<OFF>
"Ezt a jegyzetet köszönöm! A többi része is létezik valahol?"
Ha ezen - [link] - az oldalon egészen legörgetsz,
alulról a 4., 5., 6. és 7., azaz az Elméleti mechanika, Elektrodinamika, Kvantummechanika, Termodinamika és statisztikus fizika egyetemi jegyzeteket találod pdf - ben.
Viszont, ha teljesebb és újabb magyar nyelvű kvantummechanika könyvet szeretnél forgatni, javaslom Geszti Tamástól a Kvantummechanika c. könyvét.
Feltöltöttem ide ( [link] ), ahonnan még egy héten át le tudod tölteni. Szerintem nagyon jó a stílusa (külön javaslom a függelékben található témákat). Helyenként még jókat is mosolyogtam a szerző humorán.
(A könyv egy régebbi kiadásából anno én is rengeteget tanultam, amikor még az ELTE -n felvettem nála két doktori kurzust.)
</OFF>
@13
Bocsi, nem csak a függelék, de az azt közvetlenül megelőző 17. fejezet, a "17. Kvantummérés: téma változatokkal" is igen sok érdekességet tartalmaz (meg amúgy az egész könyv :) )
@Kérdező
Te pedig a Geszti könyv 17.6. alfejezetében olvashatsz is egy kicsit Schrödinger macskájáról, a 272.oldaltól. ( [link] )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!