Felszólító módban hogy helyes? Nekem ne mond / nekem ne mondd? Egy vagy két D betű?
Ez az ige kijelentő módban D-re végződik, ezért felszólító módban 2 D-re fog végződni.
Vannak, akiknek ismerős ez a szabályszerűség, azonban félreértik, és más igék végére is 2 D betűt tesznek. Például: hagydd (igen, számos esetben láttam ilyet az interneten)
#2: természetesen lehet: fedd ;-)
Már amennyiben ilyen különleges esetre voltál kíváncsi, amikor az E/3 kijelentő megegyezik az E/2 felszólítóval.
(Valamint félkomoly válasz: Ül! Fekszik! ;-)
De amúgy meg az igék jelentős részére igaz az, hogy a többes számú alakok tárgyas ragozásában megegyezik a kijelentő és a felszólító mód:
T/1: írjuk, olvassuk, rúgjuk, nézzük, keressük stb.*
T/2: írjátok, olvassátok, rúgjátok stb. (– vigyázz, magas hangrendűre itt már nem igaz!)
T/3: írják, olvassák, rúgják stb. (– vigyázz, magas hangrendűre itt már nem igaz!)
* és ennek mintájára sok helyen a lássuk, szeressük, válasszuk, eresszük is lehet kijelentő és felszólító egyaránt – de félő, hogy erre most megkapom a magamét, hogy a suksükölés/szukszükölés "helytelen", holott bizonyos szempontból az lenne a logikus, szabályos, nemdebár...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!