Mikor láttál valakit utoljára utcai telefonfülkéből telefonálni?
Azt, hogy egy adott településen mennyi nyilvános telefonállomást kell fenntartani, az elektronikus hírközlésről szóló törvény rögzíti.
A JOGSZABÁLY SZERINT TELEPÜLÉSENKÉNT EGY NYILVÁNOS TELEFONÁLLOMÁS MŰKÖDTETÉSÉT SZÜKSÉGES BIZTOSÍTANIUK A SZOLGÁLTATÓKNAK,
és az összes kötelezően létesített nyilvános telefonállomás legalább három százalékát hallás-, illetőleg mozgáskorlátozottak számára is használhatóan kell kialakítani.
A törvényre épülő NMHH-rendelet szerint jelenleg az úgynevezett egyetemes szolgáltatók a háromezer lakosnál kisebb lélekszámú településeken egy, az ennél nagyobb településeken háromezer lakosonként további egy-egy telefonfülkét kötelesek működtetni.
..........
A hatályos hatósági rendelkezések alapján jelenleg a Magyar Telekom Nyrt., az Invitel Zrt., a UPC Magyarország Kft. és a TARR Kft. üzemeltet nyilvános telefonfülkéket. Az egyetemes szolgáltatás nyújtása, így a nyilvános állomások üzemeltetése is jellemzően veszteséges tevékenység – tudtuk meg az NMHH Kommunikációs Igazgatóságától, azzal a kiegészítéssel, hogy a szolgáltatók az ezzel kapcsolatos veszteségeiket egyéb szolgáltatásokon keresztül, például reklámfelület értékesítésével csökkenteni tudják.
Az NMHH fontosnak tartotta ugyanakkor azt is hangsúlyozni, hogy az egyetemes szolgáltatásnyújtási kötelezettség alkalmával a megtérülés nem a legfontosabb mérlegelési szempont, hiszen a szabályozónak elsődlegesen a szolgáltatás nyújtásával kapcsolatos társadalmi szempontokat kell figyelembe vennie.
November 2.-án este mikor mentünk haza Oroszlányból, Budapesten láttam valakit fülkéből telefonálni a barátnőjével.
Én néha szoktam használni a nyilvános telefonokat hobbiszinten (pl. Felhívom vele a Metro Nagykereskedelem telefonszámát vagy a pontosidő szolgáltatást esetleg néha apukámat). Sőt Horvátországban is élek és ott még most is lehet kapni telefonkártyákat nyilvános telefonokhoz, még nekem is van horvát telefonkártyám a horvát nyilvános telefonokhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!