Olyan előfordulhat, hogy a 12 személyes kotyogóból hígabb kávé fő le, mint a 6 személyesből?
Gondolom a 12 személyesnek nem kétszer akkora a kávétartója, mint a 6-osnak. Csak akkor kellene kb. egyformának lennie a főzetnek. Ha kevesebb a kávé, hígabb lesz. Ha sokan jönnek vendégségbe, inkább főzz le két hatost :)
Nemrég tanultam, hogy aromásabb lesz a kávé a kotyogósban, ha forró vizet teszünk a tartályba, és tényleg. Gondolom, nem párolognak ki az aromák, amíg melegszik a víz. Lehet, hogy ez befolyásolja valamennyire a főzet sűrűségét is.
Azért lesz aromásabb forró vízzel, mert a kávénak jobb ha nagyon gyorsan lefő. A presszógépeken is fél perc környékén mozog a lefőzés, és ott gyors - nem véletlenül olyan. Lassan főzve tovább pörkölődik a kávé és az ízén ront. És elég neki túlpörkölésnek az az 5 perc a tűzhelyen.
Kérdező, nézd meg van-e belül mindkét kotyesznak vízszint jelölés. Mert a szelep az más dolog, az igazából nem a vízszintet jelöli. Ha nincs jelölés, akkor a fenti kannájába tölts vizet, nyilván valami arányos normál mennyiséget, ami a kannában jónak tűnik. És azzal mérd bele a vizet.
Meg próbáld ki, hogy összehasonlítod a két kotyesz kávé mennyiségét kiszedve és a vizet is, amit eddig szoktál. Valószínűleg lesz eltérés közöttük és nem kétszeres lesz a kávéd és vagy a vized. Ha jobb a 6 személyes adagod, azt használd duplán a nagyban is és elvileg jobb lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!