Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Ültettem most november végén...

Ültettem most november végén két gyümölcsfát, de nem metszettem vissza a gyökerét. Szerintetek megfogan? Egy hét telt el azóta. Van értelme kiásni és visszametszeni? Egyébként egy cacanska rana és egy bluefre szilvafáról van szó.

Figyelt kérdés
A koronája elég fejlett tehát nem egy vessző, gondoltam ez azért lehet fontos, mert tudomásom szerint minél fejlettebb annál nehezebben fogan.

2021. nov. 29. 16:43
 1/4 anonim ***** válasza:
Szerintem meg,csak öntözd,ha nincs eső és fagy sem.
2021. nov. 29. 16:48
 2/4 anonim ***** válasza:
69%

Honnan tudná azt bárki is, hogy megmaradnak-e?? Ha pl. nem iszapoltad be rendesen őket, akkor nem.

Nem kell visszavágni a gyökereket, ez egy urban legend. Ha te magad ásod ki a helyéről, akkor kell levágni a sérült részeket, de te feltehetőleg vásároltad. Mire megvetted, már legalább egy-másfél hónapja ki volt szántva, és mostanra beforrtak a vágott végek, és felesleges lenne új sebzéseket készíteni, meg pluszban csökkenteni a vízfelvevő részeket.

Ami fontos: majd tavasszal jó erősen metszd vissza az ágakat, hogy a föld alatti részekkel arányba kerüljenek a föld feletti részek. A gyökerek 99%-a ott maradt az oltványtermelőnél, szóval az összes ág nem maradhat meg, mert a nálad lévő minimális gyökérzet nem tudja ellátni.

A Cacanska rana egyébként egy szuperkorai óriásszilva, azt érdemes volt megvenni, de a Bluefre-t nem. Nem túl jó, és gyümölcsmoníliára érzékeny, ha nem permetezed folyamatosan. Tavaszig érdemes lenne a netről megtanulni oltani, és átoltani legalább egy részét Stanley-re, például.

2021. nov. 30. 12:17
 3/4 A kérdező kommentje:

2 Szia, Lepotica szilvafákat telepítettem ezt a kettőt csak porzónak ültettem. Eddig kb. 25 fát ültettem,eddig mind megmaradt, tisztességes gödör, érett trágya iszapolás...stb.

A neten található videókban mindig külön felhívják a figyelmet arra, hogy élő részig vissza kell vágni a gyökereket, ezért is tettem fel a kérdést. Most az egyszer felejtettem el, mert kapkodtam, nagyi már nem ért rá vigyázni a három csemetémre :)

2021. dec. 2. 18:28
 4/4 anonim ***** válasza:

Ezt olyan videókban mondták, ahol nem értenek hozzá.

Mégis, mi értelme lenne visszavágni a beforrt gyökeret, új sebzést létrehozni? Erre még nem sikerült senkinek válaszolni, aki a visszavágást ajánlgatta.

A lepotica önporzós amúgy. Nálam az egyik kertben magában volt vagy 10 évig, és annyit köt, meg kötött már akkor is, hogy minden évben le kell szórni a felét, mert 20-as fürtökben áll rajta a szilva.

2021. dec. 3. 07:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!