Németből segítség?
Mir ist zu kalt. -Itt miért 'mir' van, és miért nem 'ich'?
Ich habe dich gerade getroffen. -Itt miért 'dich' van, és miért nem 'dir'? Épp találkoztam veled, az nem Dativ?
Wir haben einen Drachen. -Itt szintén nem értem, hogy miért Akkusativba teszi az 'eine-nt'. Én Nominativba tenném, azt, hogy van egy sárkányunk.
Valaki elmagyarázná?
Első: A magyar úgy mondja hogy fázok, viszont németben máshogy van. Olyan mintha azt mondanám hogy hidegem van. És mivel nekem van hidegem ezért az ich dativba kerül.
Második: Na ezt a mondatot én se értem. Ez valahova le van írva vagy mi? Mert szerintem úgy lenne hogy "Ich habe mit dir gerade getroffen. " mert a veled az a mit dir...
Harmadik: Ez azért van mert a haben az a birtoklást kifejező ige. Szóval a te által felvetett példa tükörfordításban olyan mintha azt mondanád hogy "mi birtoklunk egy sárkányt". Tehát ide akkusativ kell, mert a "sárkányt" az tárgyesetben van.
Remélem ez segített ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!