Mást is zavar, amikor az éttermekben megkérdezik, hogy helyben fogyasztod-e? A barátaim mindig kiröhögnek, hogy mi bajom van ezzel. Maga a szó nem zavar, de amikor az evés szó helyett használják, az valamiért borzasztóan irritál. 23/F
Ha ez zavar téged, az elmeprobléma.
Gondolkozz, hogy mitől lehet.
Lány vagyok. Nem pontosan a kérdésedre válaszolok, de igen, engem nagyon-nagyon zavar a "fogyasztasz" kifejezés.
A közelmúltban megismerkedtem egy sráccal, aki randira hívott. Első két randin csak sétálgattunk, beszélgettünk. Harmadik alkalommal felajánlotta, illetve meghívott egy kávézóba, amit elfogadtam. Leültünk, jött a pincér. A srác rám nézett és azt kérdezte: - "Mit fogyasztasz?" Abban a pillanatban eldöntöttem, hogy ez volt az utolsó randink. Kész. Amilyen gyorsan tudtam, kimentettem magam, soha többet még a telefont sem vettem fel. Nem tudom miért, de maga a kérdése irritált engem.
5-ös vagyok.
fogyasztó (főnév)
1. aki termékeket vagy szolgáltatásokat vásárol vagy használ.
"Az internet megjelenése óta nőtt az elektromos energia fogyasztás."
fogyasztó (melléknév)
1. ami csökkenést idéz elő valamiben
"Csökkenteni kell a napi vízfogyasztást";
Egy kávézóban, vagy étteremben én nem "fogyasztó" vagyok, hanem "vendég". Ott eszünk, vagy iszunk, és nem fogyasztunk.
Fogyaszt az autóm, a hűtőszekrényem, a mosógépem, a vasalóm. De én, mint ember, eszek-eszem, vagy iszok-iszom.
8-as!
Itt meg fogyaszt egyik jelentése:
2. tárgyas <Enni- v. innivalót> táplálkozásra folyamatosan v. rendszeresen, szokásszerűen felhasznál. Sok bort, cukrot, kenyeret, reát, zsírt fogyaszt. Most azt fogyasztják, amit az anyjuk eltett a nyáron. Az állatok szívesen fogyasztják a zöldtakarmányt. Az alszolgabíró … felemlegette azokat az ételeket és italokat, amelyeket hajdanában fogyasztott. (Krúdy Gyula) || a. tárgyas (választékos) <Vendéglőben, nyilvános étkezőhelyen> eszik, iszik vmit. Keveset fogyaszt. A vendég egy rostélyost fogyasztott. || b. (tárgy nélkül) (választékos) Csak ül és nem fogyaszt.
Krúdy Gyula: Szindbád
Majmunké villogó tekintete alatt kanalazza a levest, a táncosnők többé nem törődtek vele, és ugyanezért az ebéd többi fogását már evőeszköz nélkül fogyasztották el.
…
Hát arról veszekedtek, hogy most már vegyen el engem a pap feleségül, mert kárba menne a sok idő, étel, ital, amit a pap az esztendők alatt a házban elfogyasztott.
…
Később nagy ostobaságnak minősítette Szindbád véleményét, mert ebéd utáni feketekávéját azon trónus mellett fogyasztotta el, amely trónusból a bárókisasszony uralkodott a kávéház
felett.
…
a budai borok elfogyasztása után, jóízűen fogyasztanak, elfogyasztott reggeli sódar stb.
Neki megfelelt a fogyaszt szó étellel, itallal kapcsolatban
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!