A fociban miért lett használatos a "csapat" helyett a "klub" szó?
Még nagyon régen, mikor még a T-Rex sem élt, akkor voltam gimis. Akkoriban azt kérdezték tőlem, hogy "Melyik a kedvenc csapatod?"
Aztán disszidens lett belőlem, és mire ismét visszatértem, az lett, hogy "Mi a kedvenc klubod?".
Nekem már az furcsa, hogy nem "klubb", hanem "klub", bár ez gondolom csak annak köszönhető, hogy a német nyelv egyre veszít a befolyásából, az angol meg egyre nyer.
De miért lett a csapat/team helyett "klub"? Tisztára, mint a "nightclub". Vagy "chess club".
Az egylet, egyesület lett klub. Sajnos.
A klubon belül lehet foci, kézilabda, röplabda, vizilabda, gyorskorcsolya stb. szakosztály.
Itt nem ártana néhány dolgot tisztába tenni:
1. A klub angolul is és németül is club. (Az 1. FC Nürnberg beceneve például Der Club).
2. A magyar sportegyesületekből (SE), vagy sportklubokból (SC) vált ki jópár labdarúgó szakosztály és alapított önálló futball klubot (FC) még a '90-es évek elején.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!