Budaörsön laktam és gyerek koromban egy sima rádióval, amit ha AM 530 khz körül állítottam be, akkor valamilyen morze jelek ismétlődtek folyamatosan. Most eszembe jutott, meg akartam mutatni a gyerekemnek, demár nem találtam.
Én is hallottam még vagy 30 éve. Nem tudom mi lehetett, elképzelhető, hogy valami rádióamatőrök beszélgettek.
2021. aug. 24. 12:04
2/7 anonim válasza:
Szputnyikot hallottad ... az egesz Vilag hallotta.
2021. aug. 24. 12:28
3/7 anonim válasza:
Még néhol használják. Időjárás, rövid hírek, vagy amatőrök.
2021. aug. 24. 12:34
4/7 anonim válasza:
Vélhetően marker, - navigációs irányadó - adót hallottál vagy meteorológiai tájékoztató szolgálat foglalóját. Ezek közül a Sitor-B, (Sitor-FEC) szokott a leglátványosabban tájékoztatni, - egy arra megfelelő dekóderrel angol, ill. török nyelven szoktak nyílt közleményeket továbbítani egyoldalú híradással. Az egyoldalú híradás lényege, hogy senki nem válaszol az adásra, - aki tudja vagy akarja az meghallgatja, leveszi, aztán ennyi.
Markerből nagyon sokféle van a hosszú hullámon, a közép hullámon és a rövidhullámon egyaránt. Ezekben a hullámtartományokban szokták elsődlegesen a nagy távolságú összeköttetéseket biztosítani.
A markerokról lehetne írni egy újabb A4-es oldalt, de nem fárasztok vele itt senkit.
2021. aug. 24. 17:26
5/7 anonim válasza:
Én úgy tudom, hogy rádióamatőrök voltak, egymás közt.
2021. aug. 24. 17:26
6/7 anonim válasza:
Törvényesen használható sáv nincs kiosztva a rádióamatőröknek középhullámon, - az 530 kHz ott található. A rádióamatőrök hívójelekkel azonosítják magukat, - a jelek érthetőségéről, a nevükről és a települési körzetükről szoktak elsődlegesen beszélgetni. Másodlagos témakör a technikai paraméter, - mint mikrofon fajtája, kimenő teljesítmény, adó, ill. vevőkészülék típusa, felhasznált antennák és az azokkal gyűjtött tapasztalatok. Ritkán beszélgetnek, - többnyire akkor, amikor viszonylag üres az éppen használt csatorna - a magánéletről, szélsőséges esetben egy-két politikai hangvitelű, de nem személyeskedő célzást hallhatsz. Nem írom le ide, - javaslom keress rá neten - a kiosztott sávokra, ha részletesebben érdekel! Abban biztos vagyok, hogy 530 kHz-en nem forgalmaz amatőr.
2021. aug. 24. 17:33
7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek!
Biztos nem amatőr volt, mert legalább 10 évig hallható volt egy 3 másodperces valami, ami folyamatosan ismétlődött, kb 10 másodpercenként.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!