Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Leendő egyetemistaként milyen...

Leendő egyetemistaként milyen zero waste dolgokat ajánlanátok, amiket tudok használni a kollégiumban?

Figyelt kérdés

Gondolok itt a tárolóktól kezdve a tisztitószereken át a higéniai dolgokig. Nem vagyok teljesen kezdő, de azért még haladó sem. Pl. ami nagyon érdekel: ha péksüteményt veszek, akkor ahhoz milyen táróló a jó amiből nem szórodik ki a morzsa de átlátszó és nem szól rám a pénztáros a boltban? Illetve milyen nem üveg tárolókat ajánlanátok (minél könnyebb annál jobb, BP.-en leszek egyetemista és az újratöltős rendszert szeretném valami zero waste boltban). Kozmetikum tippek is jöhetnek, főleg amik megfizethetőek a csóró egyetemistáknak is :D .

Köszönöm ha elolvastad és várom a válaszod!

2021. aug. 19. 16:36
 1/6 anonim ***** válasza:
92%

Nagyon szupernek tartom, hogy egyetemistaként is figyelni szeretnél erre, csak így tovább! Ha bárki kedvedet szegné, ne figyelj rá, például ha megjegyzéseket kapsz, vagy a "pénztáros szól rád a boltban", akkor érdemes más boltba menni, ahol nem szólnak rád. Minden kis lépés számít, minden apró tett, amivel tudatos vagy, legyél büszke magadra :)

Pékáruhoz kis szütyőt ajánlok, olyat, ami szinte átlátszó. Úgy néz ki, mintha függönyből lenne, gyakorlatilag organza anyag. Viszont arra figyelj, hogy ez csak a vásárlásra jó, tárolásra nem alkalmas, mert "lélegzik" az anyag, kiszárad benne a péksütemény, kenyér. Tárolásra a PUL anyagot szokták ajánlani (vagy kenyértartó doboz, fiók stb., erre viszont nem hiszem, hogy lesz helyed).

Üveg tárolókat sajnos csak nehezeket ismerek, sajnos ebben nem tudok segíteni.

De ne félj a műanyag tárolóktól sem, a műanyag maga nem gonosz, csak ha egyszer használatos, az nagyon káros (nyilván az ipari mennyiség a legkárosabb, halászhálók stb., de erről a lent ajánlott YouTube csatornán tudsz jól tájékozódni). Ha sokat használod, egy jó minőségű műanyag dobozt évekig lehet használni, nem mindenki szereti az üveget, mert nehéz, gyerek/háziállat van a háznál, amiatt gyakrabban eltörik.

Sminkben én a BoHo termékeket ajánlom, natúr és állatkísérlet mentes termékek. Árban közepes kategória, pl. egy szempilla spirál itt 2.500 Ft körül van, nem a legolcsóbb. Esetleg kérd ajándékba szülinapodra, névnapodra, karácsonyra a rokonoktól, én is úgy szoktam, hasznos ajándékot kapok így, ami még környezetbarát is :)

Összességében azt javaslom számodra, hogy a low waste életmódra törekedj, a saját lehetőségeidhez mérten (ez mindenkinek más életkor, nem, élethelyzet, anyagi helyzet szerint, akár évről évre változva), nulla hulladék a mai világban sajnos lehetetlen.

Ami még fontos, szerintem ne hasonlítsd magad másokhoz, például ha azt látod, hogy a kollégiumi szobatársak mind márkás sminkeket használnak, hetente vesznek új ruhákat, minden másnap étel rendelnek/gyorsétteremben esznek, naponta isznak üdítőket. Ezzel sincs természetesen gond (főleg, ha anyagilag megtehetik), nekik ez a jelenleg megfelelő életstílus, de lehet, hogy neked meg pont nem. Nem érdemes másokat utánozni, csak azért, hogy ne szóljanak meg, ragaszkodj az elveidhez :) Viszont "téríteni" se térítsd őket, azt senki sem szereti, ha állandóan meg akarják győzni arról, miért kellene neki is kevesebb hulladékot termelni. Előfordulhat, hogy inspirálóan hatsz majd a szobatársakra csak azzal, hogy látják, te milyen finomakat eszel kimérős boltból, és megjön nekik is hozzá a kedvük!

A szobatársakkal azért igyekezni kell jóban lenni, lefektetni a szabályokat, hogy tudjatok békében egymás mellett élni (nem megenni egymás kajáját a hűtőből, engedély nélkül a körömlakkját, ruháját használni, ezek sajnos megtörtént esetek az ismerőseim körében).

Végezetül ajánlom Vászonzsákos lány videóit, épp ma tett ki egyetemistáknak egy videót :)

https://www.youtube.com/watch?v=tzYmFx04rAc

Szuper egyetemi éveket neked!

2021. aug. 19. 18:46
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Hoppá nem linkeltem a szempillaspirált, bocsi :)

[link]

2021. aug. 19. 18:47
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Nem biztos, hogy a kollégiumban lesz szelektív gyűjtő, veszélyes hulladéknak gyűjtő (pl. izzók, elemek), érdemes keresned a közelben.

Zuhanyzáshoz, ha szereted, használj tömb szappant, amit csomagolás nélkül is meg tudsz venni. Sokan szeretik a szilárd sampont, ez kicsit drága termék, ráadásul nem mind jó minden hajtípusra, ki kell tapasztalni.

Biztonsági borotvát is érdemes venni, évtizedekig jó, csak a pengét kell benne cserélni. Vagy epilátort, az is évekig bírja, amennyi idő alatt tucatnyi eldobható borotva fogyna el.

Amikor szükséged lesz tankönyvekre, vedd meg használtan a felsőbb évfolyam tanulóitól, nem érdemes vadiúj könyvekre költeni, ha fél-1 év múlva már úgysem fogod használni (vannak természetesen kivételek, pl. orvosin anatómia könyv évekig kell, valaki suli után is megtartja). Biztos van Facebook csoport, vagy valami tankönyv börze a sulidban.

2021. aug. 19. 18:52
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha van a közelben valami áruház, Tesco, ilyesmi, ott le tudod adni egy automatába a kiürül üvegeket (akár alkoholos üvegeket). Kolis ismerőm rengetegszer sörözött, jó kis összeg gyűlt össze, amikor leadták a rengeteg üveget :D

Takarítószerre nem kérdeztél rá, arról mi a véleményed, mivel szeretnél a koli szobában takarítani? Ha mondjuk ecettel, ilyesmivel, azt előtte beszéld meg a szobatársakkal, sokan utálják a szagát, nem hisznek benne, hogy hatásos és inkább mindent Domestossal törölnek le. Valahogy jussatok kompromisszumra, ha ez a helyzet, azért remélem, hogy nem egy Domestos imádó szobatársat fogsz ki.

2021. aug. 19. 18:56
 5/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Amik még érdekelnek:

Fogkrém ami nem műanyag tubusos és nem is tablettás? Olyan van?

Arctisztitók amik környezettudatosak, arcpakolások. Ezek mind megfizethető áron.

A tisztitószerről sajnos és nem sem szeretem az ecet illatát. Először arra gondoltam,hogy újratöltősen veszem meg azt is. Leginkább az illetanyag mentes vagy kicsit virágosokat szeretem. 😅

Ha van bármi ötleted az újratöltősbél környezettudatosabb tisztitószerre, akár hátilag, ami illatos is nagyon szívesen várom. 😊

2021. aug. 20. 09:36
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Fogkrémből sajnos nincs még bevált termékem, ami környezettudatos, túl drágának találom őket, még nem volt merszem kipróbálni őket, nemrég láttam ezt:

[link]

Arctisztítóként, sminklemosóként olajokat szoktak használni. Én például üveges szőlőmagolajat használok, 250 ml hónapokig elég (akár 5-6 hónapig). Hűtőben eláll, kis üvegben mindig csak pár napnyi adagot töltök ki és tárolom a fürdőszobában.

Itt van egy videó a használatáról:

https://www.youtube.com/watch?v=mpKxZ2pH01A

Bioboltokban, piacokon is lehet venni.

[link]

[link]

Tisztítószerként én ecetet használok, citromsavat, szódabikarbónát.

Ha van kedved kutyulni, Tóth Andi blogját ajánlom, sok receptje van tisztítószerekre is. Az ecet szagát azt írja, hogy el tudja venni az illóolaj,

[link]

[link]

De a Cleanne jó véleményeket hallottam, az áruk is barátinak tűnik:

[link]

Ezekben a szuper Facebook csoportokban tudsz keresni ötleteket, recepteket, kérdést kiírni:

[link]

[link]

2021. aug. 20. 11:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!