Leendő egyetemistaként milyen zero waste dolgokat ajánlanátok, amiket tudok használni a kollégiumban?
Gondolok itt a tárolóktól kezdve a tisztitószereken át a higéniai dolgokig. Nem vagyok teljesen kezdő, de azért még haladó sem. Pl. ami nagyon érdekel: ha péksüteményt veszek, akkor ahhoz milyen táróló a jó amiből nem szórodik ki a morzsa de átlátszó és nem szól rám a pénztáros a boltban? Illetve milyen nem üveg tárolókat ajánlanátok (minél könnyebb annál jobb, BP.-en leszek egyetemista és az újratöltős rendszert szeretném valami zero waste boltban). Kozmetikum tippek is jöhetnek, főleg amik megfizethetőek a csóró egyetemistáknak is :D .
Köszönöm ha elolvastad és várom a válaszod!
Nagyon szupernek tartom, hogy egyetemistaként is figyelni szeretnél erre, csak így tovább! Ha bárki kedvedet szegné, ne figyelj rá, például ha megjegyzéseket kapsz, vagy a "pénztáros szól rád a boltban", akkor érdemes más boltba menni, ahol nem szólnak rád. Minden kis lépés számít, minden apró tett, amivel tudatos vagy, legyél büszke magadra :)
Pékáruhoz kis szütyőt ajánlok, olyat, ami szinte átlátszó. Úgy néz ki, mintha függönyből lenne, gyakorlatilag organza anyag. Viszont arra figyelj, hogy ez csak a vásárlásra jó, tárolásra nem alkalmas, mert "lélegzik" az anyag, kiszárad benne a péksütemény, kenyér. Tárolásra a PUL anyagot szokták ajánlani (vagy kenyértartó doboz, fiók stb., erre viszont nem hiszem, hogy lesz helyed).
Üveg tárolókat sajnos csak nehezeket ismerek, sajnos ebben nem tudok segíteni.
De ne félj a műanyag tárolóktól sem, a műanyag maga nem gonosz, csak ha egyszer használatos, az nagyon káros (nyilván az ipari mennyiség a legkárosabb, halászhálók stb., de erről a lent ajánlott YouTube csatornán tudsz jól tájékozódni). Ha sokat használod, egy jó minőségű műanyag dobozt évekig lehet használni, nem mindenki szereti az üveget, mert nehéz, gyerek/háziállat van a háznál, amiatt gyakrabban eltörik.
Sminkben én a BoHo termékeket ajánlom, natúr és állatkísérlet mentes termékek. Árban közepes kategória, pl. egy szempilla spirál itt 2.500 Ft körül van, nem a legolcsóbb. Esetleg kérd ajándékba szülinapodra, névnapodra, karácsonyra a rokonoktól, én is úgy szoktam, hasznos ajándékot kapok így, ami még környezetbarát is :)
Összességében azt javaslom számodra, hogy a low waste életmódra törekedj, a saját lehetőségeidhez mérten (ez mindenkinek más életkor, nem, élethelyzet, anyagi helyzet szerint, akár évről évre változva), nulla hulladék a mai világban sajnos lehetetlen.
Ami még fontos, szerintem ne hasonlítsd magad másokhoz, például ha azt látod, hogy a kollégiumi szobatársak mind márkás sminkeket használnak, hetente vesznek új ruhákat, minden másnap étel rendelnek/gyorsétteremben esznek, naponta isznak üdítőket. Ezzel sincs természetesen gond (főleg, ha anyagilag megtehetik), nekik ez a jelenleg megfelelő életstílus, de lehet, hogy neked meg pont nem. Nem érdemes másokat utánozni, csak azért, hogy ne szóljanak meg, ragaszkodj az elveidhez :) Viszont "téríteni" se térítsd őket, azt senki sem szereti, ha állandóan meg akarják győzni arról, miért kellene neki is kevesebb hulladékot termelni. Előfordulhat, hogy inspirálóan hatsz majd a szobatársakra csak azzal, hogy látják, te milyen finomakat eszel kimérős boltból, és megjön nekik is hozzá a kedvük!
A szobatársakkal azért igyekezni kell jóban lenni, lefektetni a szabályokat, hogy tudjatok békében egymás mellett élni (nem megenni egymás kajáját a hűtőből, engedély nélkül a körömlakkját, ruháját használni, ezek sajnos megtörtént esetek az ismerőseim körében).
Végezetül ajánlom Vászonzsákos lány videóit, épp ma tett ki egyetemistáknak egy videót :)
https://www.youtube.com/watch?v=tzYmFx04rAc
Szuper egyetemi éveket neked!
Hoppá nem linkeltem a szempillaspirált, bocsi :)
Nem biztos, hogy a kollégiumban lesz szelektív gyűjtő, veszélyes hulladéknak gyűjtő (pl. izzók, elemek), érdemes keresned a közelben.
Zuhanyzáshoz, ha szereted, használj tömb szappant, amit csomagolás nélkül is meg tudsz venni. Sokan szeretik a szilárd sampont, ez kicsit drága termék, ráadásul nem mind jó minden hajtípusra, ki kell tapasztalni.
Biztonsági borotvát is érdemes venni, évtizedekig jó, csak a pengét kell benne cserélni. Vagy epilátort, az is évekig bírja, amennyi idő alatt tucatnyi eldobható borotva fogyna el.
Amikor szükséged lesz tankönyvekre, vedd meg használtan a felsőbb évfolyam tanulóitól, nem érdemes vadiúj könyvekre költeni, ha fél-1 év múlva már úgysem fogod használni (vannak természetesen kivételek, pl. orvosin anatómia könyv évekig kell, valaki suli után is megtartja). Biztos van Facebook csoport, vagy valami tankönyv börze a sulidban.
Ha van a közelben valami áruház, Tesco, ilyesmi, ott le tudod adni egy automatába a kiürül üvegeket (akár alkoholos üvegeket). Kolis ismerőm rengetegszer sörözött, jó kis összeg gyűlt össze, amikor leadták a rengeteg üveget :D
Takarítószerre nem kérdeztél rá, arról mi a véleményed, mivel szeretnél a koli szobában takarítani? Ha mondjuk ecettel, ilyesmivel, azt előtte beszéld meg a szobatársakkal, sokan utálják a szagát, nem hisznek benne, hogy hatásos és inkább mindent Domestossal törölnek le. Valahogy jussatok kompromisszumra, ha ez a helyzet, azért remélem, hogy nem egy Domestos imádó szobatársat fogsz ki.
Köszönöm a válaszokat.
Amik még érdekelnek:
Fogkrém ami nem műanyag tubusos és nem is tablettás? Olyan van?
Arctisztitók amik környezettudatosak, arcpakolások. Ezek mind megfizethető áron.
A tisztitószerről sajnos és nem sem szeretem az ecet illatát. Először arra gondoltam,hogy újratöltősen veszem meg azt is. Leginkább az illetanyag mentes vagy kicsit virágosokat szeretem. 😅
Ha van bármi ötleted az újratöltősbél környezettudatosabb tisztitószerre, akár hátilag, ami illatos is nagyon szívesen várom. 😊
Fogkrémből sajnos nincs még bevált termékem, ami környezettudatos, túl drágának találom őket, még nem volt merszem kipróbálni őket, nemrég láttam ezt:
Arctisztítóként, sminklemosóként olajokat szoktak használni. Én például üveges szőlőmagolajat használok, 250 ml hónapokig elég (akár 5-6 hónapig). Hűtőben eláll, kis üvegben mindig csak pár napnyi adagot töltök ki és tárolom a fürdőszobában.
Itt van egy videó a használatáról:
https://www.youtube.com/watch?v=mpKxZ2pH01A
Bioboltokban, piacokon is lehet venni.
Tisztítószerként én ecetet használok, citromsavat, szódabikarbónát.
Ha van kedved kutyulni, Tóth Andi blogját ajánlom, sok receptje van tisztítószerekre is. Az ecet szagát azt írja, hogy el tudja venni az illóolaj,
De a Cleanne jó véleményeket hallottam, az áruk is barátinak tűnik:
Ezekben a szuper Facebook csoportokban tudsz keresni ötleteket, recepteket, kérdést kiírni:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!