Felvehetem édesanyám vezetéknevét?
Apám vezetéknevét megtartanám, de szeretném ha édesanyáméval kötőjeles lenne. Lehetséges?
(Ha bármilyen hasznos információd van ezzel a kérdéssel kapcsolatban és úgy döntesz megosztod, előre is nagyon köszönöm!:))
Érdeklődj anyakönyvvezetőnél.
Úgy tudom, hogy lehetséges. Kérvényezni kell és fizetni érte.
Ha még nem vagy nagykorú (18), akkor a szüleid beleegyezése is kell.
Igen; de úgy látom, hogy kötőjel nem alkalmazható.
Ugyanis, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény szerint
1.) meg lehet változtatni a születési nevet; a család és utónevet is, és
2.) a családi név egy- vagy kéttagú lehet. (A kérdést nem érinti, de kéttagú családnevet is tartalmazó családnevek összevonása révén a házassági név ettől többtagú is lehet.)
A kötőjelre azt találtam a törvényben, hogy az 1953. január 1-ét megelőző születési neveknél lehet kérni kötőjel módosulást, illetve, hogy házassági neveknél alkalmazható kötőjel.
A névváltoztatási kérelmet az anyakönyvi szervhez kell benyújtani.
A kiskorú nevében a szülő nyújthat be névváltoztatási kérelmet vagy - ha a gyermek nem áll szülői felügyelet alatt - a gyám a gyámhatóság jóváhagyásával kérelmezheti a névváltoztatást.
A korlátozottan cselekvőképes kiskorúnak hozzá kell járulnia a névváltoztatáshoz.
(Kiskorú, aki nem töltötte be a 18. életévét. Korlátozottan cselekvőképes kiskorú: aki a 14. életévét betöltötte, de a 18. életévét még nem.)
Ha kiskorú vagy, és olyan korú, hogy szükséges a hozzájárulásod, ez nem okoz gondot, hiszen te szeretnéd.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!