A látássérültekkel tényleg ennyire taplók az emberek?
Tudom nem kérdés, ne haragudjatok érte, de muszáj leirnom a sztorimat ami két napja történt velem.
Szombaton reggel találkoztam barátommal Kőbánya-Kispesten. Mentünk volna be az áruházba amikor meghallottuk ezt egy látássérült és egy látó ember között. (az előbbi kért segítséget)
-Elnézést tudna nekem segíteni eljutni a 85-ös busz megállójába?
A látó ember elkezd MUTOGATNI és mondja a látássérültnek, hogy ott arra valamerre lesz, aztán szépen lassan elmentek tőle.
A látássérült bácsi csak sóhajtott egy nagyot és csak állt egy helyben, nem tudta, hogy hogy fog eljutni oda.
Aztán én meg a barátom odamentunk, és elkísértük a megállóba, ahol várta már az a személy akivel találkozója volt.
Lehet nem egy hú de nagy sztori de nekem ez annyira elszomorító. Ahova el kellett volna kísérni max 200 m-re volt, nem hiszem, hogy siettek volna bárhova is ahogy mi azt el néztük. Sajnos itt tart a világ. :(
Ha nektek is volt hasonló sztori akkor irhatjatok nyugodtan.
nem lát a szemétől
nem látja az erdőtől a fát
más szemében a szálkát magáéban a fát sem
Nem feltétlen egyértelmü mindenkinek, hogy a másik látássérült.
Másrészt a legtöbb ember nem is gondol arra, hogy mit jelent ténylegesen, ha valaki nem lát vagy nem lát rendesen.
Meg nem feltétlen van ideje, ha valaholvá oda kellene érnie.
Viszont az nagyon elismerésre méltó, hogy ti segítettetek neki odamenni, ahová akart.
Volt nála egy fehér bot, leginkább lefele nézett szóval tisztán látszott rajta, hogy látássérült😕
Amikor meg csak igy mutogattak neki össze vissza és otthagyták utanna meg állt egy helybe.
Először is nagyon rendes tőletek, hogy segítettetek neki.
Egyébként elég összetett ez a dolog.
Az a helyzet, hogy van aki fel sem ismeri a fehér botot, hogy az az. Van aki nem tudja, hogy mire is való. Tapasztaltam már mindkettőt. Volt, hogy megkérdezték hol vettem a nordic walking botot. :) Ezen közösen jót nevettünk mikor mondtam, hogy nem az. Aztán volt, hogy idős néni még engem cseszett le, hogy nem segítek neki. Nem hitte el, hogy nem látok. Mikor megkérdeztem mégis szerinte mi az a bot a kezemben, fogalma sem volt.
Harmadik: egy látó embertől sem várhatjuk el, hogy hirtelen kapcsoljon, hogy egy vaknak aztán hiába mutogat. Egyszerűen reflex, benne van az emberekben automatikusan.
Aztán persze nem lehet tudni, hogy ők emiatt, vagy szimplán érdektelenségből intézték el ilyen egyszerűen, gyorsan a dolgot.
Egyébként változó. Vannak nagyon segítőkész emberek, de vannak olyanok akik akkor sem ha kérjük tőlük a segítséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!