Ha kádban fürdünk, lemossuk magunkról a koszt és benne marad a vízben, amiben mi még egy ideig benne fekszünk. Nem tapad vissza ránk a koszunk?😅
Arra gondolj, hogy mennyi vízben oszlik el az a kosz, ami lejött rólad.
Hacsak nem a felszínen úszik, nagyon kevés jön vissza.
Aztán le is törlöd.
A kosz a víz és a felületaktív anyag (detergens) hatására fellazul, majd némi masszírozás hatására leválik, és a detergens lebegésben tartja a vízben. Ha eztán nem öblíted le magad zuhannyal, csak kiszállsz a vízből, egy része visszakerül rád és rádszárad. De ez egyrészt csak egy kis része a kosznak, mert a víznek csak pici része marad rajtad cseppek, szappanhab formájában, és azt is valószeg letörlöd, mielőtt elpárologna. Továbbá a bőröd redőiből is kiszedi a mosdás a koszt, és ami visszatapad, nagyrészt nem a redők mélyére szorul be. Továbbá egy rakás hámladék is felázik, lejön, ezzel is eleve tisztul a bőröd.
Én mindig lezuhanyzom a fürdővizet, ha kádban fürdök, mert ugyan a szappan-zsír emulzió szétoszlik a vízben, a hámladék azonban szeret a felszínen úszkálni, és amikor kimászok a vízből, vagy leeresztem, ez nem kis részt rajtam köt ki újból. Törülközőt nem akarok mindennap cserélni, tönkreteszi a mosógép.
Fontos, hogy a kosz, zsír csak erélyes mozgatásra válik le akkor is, ha van elég szappan, ezért nem elég beülni a vízbe, de kezeddel át is kell dörgölnöd magad.
És fontos, hogy a detergens feleslegben maradjon, azaz habos legyen a víz a fürdőzés végén is, különben már nem tud minden zsírt magába zárni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!