Építész vs építőmérnök vs építész mérnök vs agrármérnök?
Sziasztok engem az érdekelne, hogy melyiket érdemes tanulni, melyiknél milyen az élet, a lehetőségek és a fizetés? Melyik szakma mivel is foglalkozik? Nem vagyok jártas ilyen körökben, de gondolkodom a BM-n.
Örülnék, ha segítenétek! :)
Én BME-n végeztem építészmérnökként.
Az építőmérnököknek több szakirány van, vannak a magasépítő mérnökök, ők kvázi a statikusok. Ők tervezik az épületek tartószerkezetét (pl. hol legyenek vasak az oszlopokban, a födémekben, milyen mély legyen az alapozás)
A hídépítősök tervezik az hidakat (itt nem csak a Duna hidakra kell gondolni, autópáylák felett, vasút felett átmenő hidak is vannak), az útépítősök az utakat és van még egy-két más szakirányuk is, de azokot most fejből nem tudom.
Az építészmérnök diplomával is többféle területen lehet elhelyezkedni. Lehet az ember tervező, aki konkrétan a házakat tervezi (alaprajzot, mi hol legyen, milyen lépcső legyen, milyen tető legyen, milyen színű legyen a homlokzat stb..), lehet épületszerkezeti tervező, aki az épületek részletrajzait készíti (például milyen legyen a tető vízelvezetése, hogyan legyen kialakítva a vízszigetelés). Lehet dolgozni kivitelezésben építésvezetőként ezt amúgy építőmérnök magasépítés szakiránnyal is lehet), ahol az építkezés helyszínén kell irányítani a munkásokat, megszervezni a feladataikat. Lehet dolgozni kivitelező cégnél műszaki előkészítőként, ahol ki kell számolni az épülethez szükséges anyagok mennyiségét, meg kell rendelni az anyagokat és le kell szervezni, hogy megfelelő időben az építkezésre érjenek. Lehet dolgozni ingatlanfejlesztésben is, ami még így végzett építészként is kicsit megfoghatatlan. És végül lehet dolgozni közigazgatásban, például építéshatóságon, vagy önkormányzatoknál főépítészi irodánál.
Nyilván legkevesebbet a közigazgatásban lehet keresni (diplomás minimálbér környéke a kezdő fizetés), utána jön a tervezés, én ebben dolgozom, nettó 290.000-et keresek 3 év tapasztalattal, utána jön a műszaki előkészítő, az is ilyen nettó 300-400 között mozoghat, utána az építésvezető, ők a jobb helyeken megkereshetik a nettó fél milliót pár év tapasztalat után, és az ingatlanfejlesztésben dolgozók is e körül vagy e felett lehetnek.
Ami problémás ebben a szakmában az a munkaidő. Napi 9 óra az elvárt, Pesten általában reggel 9-től délután 6-ig, sok helyen van túlóra, sőt egyes helyeken éjszakázás, hétvégézés.
Építésvezetőknél szinte alap hogy a szombat is munkanap, és reggel 7-kor kezdődik a munkanap, és minimum du. 5-ig tart.
Nő vagyok, és egyre inkább nőiesedik el a szakma, de én azt mondom, ha nő vagy válassz valami könnyebbet. Nem azért nem női szakma mert mi ne látnák jól térben, vagy nem tudnánk ugyanolyan jó, sőt ha nem sokkal jobb épületeket tervezni, hanem azért mert ez a szakma családdal szinte összeegyeztethetetlen.
Amúgy az egyetem az kemény, első 3 évben éjszakánként is rajzolsz, úgyhogy olyanról álmodni se lehet, hogy dolgozz mellette (vagyis de, lehet dolgozni, csak akkor az egyetemmel nem fogsz haladni). Órák 90%-ára be kell járni, folyamatos a számonkérés (ZH-k, rajzleadások), szóval nem az van hogy lazulunk fél évig aztán tanulunk 1 hónapot vizsgaidőszakban, más egyetemekhez képest ez olyan, mintha folyamatosan vizsgaidőszak lenne.
Amúgy a fizetés jobb, mintha könyvtárszakos bölcsész lennél, és ha nem érdekelnek a autó motorok, a mozdonyok, a villamos áramkörök és a gépészeti vezetékek, akkor hiába is akarnál többet kereső gépészmérnök vagy villamosmérnök lenni, ha nem érdekel úgyse leszel boldogabb attól a havi 150.000-től amivel többet kereshetsz azzal, mintha építésznek mész...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!