Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Konvexben milyen értelemben...

Konvexben milyen értelemben nem lehet elbújni?

Figyelt kérdés
Nem ertem

2021. febr. 17. 09:38
 1/4 anonim ***** válasza:

Elképzeled, hogy a síkidom oldalai magas falak, és beleképzelsz két személyt, mondjuk Aladárt és Bélát, akik bújócskáznak, Aladár a hunyó.

Ha egy körben bújócskáznak, akkor Bélának esélye nincs elbújni sehova, Aladár látja rögtön. Egy háromszögben sincs esélye, négyszögben sem, ezek konvex síkidomok.

Egy ötszög már lehet konkáv, és ha konkáv, akkor Béla bebújhat az egyik fal mögé, ha Aladár pont úgy helyezkedik el.

Vagyis ha egy síkidomnak van legalább két olyan belső pontja (Aladár és Béla), amelyeket ha összekötsz egy egyenessel, akkor ez az egyenes átmegy a síkidom oldalain (a falakon), akkor Béla elbújt, mert Aladár nem lát át a falakon. Akkor konkáv. Minden más esetben konvex.

2021. febr. 17. 09:56
 2/4 anonim válasza:
100%
Rajzolj bármilyen konvex síkidomot. Gondolj úgy rá mint ha egy szoba lenne és 2 ember van benne. Akárhogyan helyezed azt a 2 embert egyből meglátják egymást. Nincs egy "fal" ami mögé el lehetne bújni. Pontosabban: ha a síkidom mindegyik belső szöge 180 foknál kisebb, akkor az konvex.
2021. febr. 17. 09:56
 3/4 anonim ***** válasza:
Bocsánat, hülyeséget írtam, egy négyszög is lehet konkáv.
2021. febr. 17. 09:59
 4/4 A kérdező kommentje:
Ja már értem, köszönöm :)
2021. febr. 17. 11:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!