Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Figyeli valaki, hogy amikor...

Figyeli valaki, hogy amikor vásárol egy élelmiszer üzletben , a végösszeg úgy jöjjön ki, hogy a kerekítés miatt az Ő zsebében maradjon a 2 Ft?

Figyelt kérdés
2021. jan. 23. 10:57
 1/9 anonim ***** válasza:
Én meg pont az ellenkezőjét látom, mindig a bolt jár jól a felkerekítéssel.
2021. jan. 23. 11:01
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem szoktam számolni
2021. jan. 23. 12:32
 3/9 anonim ***** válasza:
Eszem ágában sincs, hiszen a nagy számok törvénye alapján amit vesztek, az idővel visszajön.
2021. jan. 23. 15:56
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem csak „a 2 Ft” fordul elő.

Ugyanannyi az esélye mindkét irányú kerekítésnek; és mértékét tekintve ugyanannyi az esélye annak, hogy nincs kerekítés, vagy hogy 1 Ft-nyi a kerekítés, vagy hogy 2 Ft-nyi.

Nem alacsonyabb szinten, mint törvényben állapították meg a kerekítés szabályait.

┌─ 2008. évi III. törvény az 1 és 2 forintos címletű érmék bevonása következtében szükséges kerekítés szabályairól

2. § A kerekítés szabálya a következő:

a) 0,01 forinttól 2,49 forintig végződő összegeket lefelé, a legközelebbi 0;

b) a 2,50 forinttól 4,99 forintig végződő összegeket felfelé, a legközelebbi 5;

c) az 5,01 forinttól 7,49 forintig végződő összegeket lefelé, a legközelebbi 5;

d) a 7,50 forinttól 9,99 forintig végződő összegeket felfelé, a legközelebbi 0

forintra végződő összegre kell kerekíteni. ─┘

Mivel a bolti árakban már nagyon régen nem szerepel fillér, így vagy nincs kerekítés, vagy 1 Ft, vagy 2 Ft a mértéke; a mértékére és az irányultságára nézve pedig azonos arányban fordulhat elő mindegyik.

A fizetendő összeg utolsó számjegye tízféle lehet, mind azonos valószínűséggel fordulhat elő.

És minden nem kerekítési, kerekítési eset egyaránt kétféle utolsó számjegy esetében lehet (nincs kerekítés, 1 Ft-ot lefelé kerekítenek, 2 Ft-ot lefelé kerekítenek, 1 Ft-ot felfelé kerekítenek, 2 Ft-ot felfelé kerekítenek).

Lásd: [link]

Kíváncsiságból, a netbankból excel fájlban letöltöttem a decemberi számlakimutatást, és néhány képlet segítségével kiválogattam a kártyás vásárlásaimat, majd kiszámíttattam hogyan alakultak a kerekítések. 82 alkalommal történt fizetésnél -3 Ft lett az eredmény, azaz összességében jelentős összegű 82 vásárlásnál 3 Ft-al jártam volna rosszul, ha készpénzben fizettem volna. (Persze, nem biztos, hogy minden hónapban így lett volna.)

Egyébként a törvény lehetővé teszi, hogy kártyás fizetés esetén is alkalmazzák a kerekítést, csak erre fel kell hívni a figyelmet. Sok helyen fizettem már, de sehol nem alkalmazták ezt. Gondolom, ha a kerekítés a kereskedőknek kedvezne, akkor alkalmaznák. De, miért kedvezne?

2021. jan. 23. 16:01
 5/9 anonim ***** válasza:

Tesco adott húsvéti tojást 2 Ft / db áron.

Egyes teszkó nem volt hajlandó eladni, ami ugye szabály ellenes volt.

Más simán behúzta, ingyen vihetted.

2021. jan. 23. 23:42
 6/9 A kérdező kommentje:
Én naponta 2-szer megyek vásárolni élelmiszert. A legtöbbször csak két terméket veszek. Az minden alkalommal 2 forint a boltnak. Egy hónapban 120 Forint. Nem sok, de az árak egyébként is magasak, miért adjak 2 Forintot minden alkalommal ?
2021. jan. 24. 19:55
 7/9 anonim ***** válasza:

Nem kell semmi pénzt adni. Nem kapsz érte semmit cserébe.

Na bumm. Ha 2 forinton kell spórolnod, termessz magadnak élelmiszert.

2021. jan. 24. 22:09
 8/9 anonim ***** válasza:

Naponta 2 alkalommal is elmégy a boltba 2 db termékért?

Hetente egyszer menjél!

2021. jan. 24. 22:17
 9/9 anonim ***** válasza:

Ha ennyire rágod a szőnyeg szélét, akkor itt egy trükk:

1, 2, 6, 7 végű összegnél fizess készpénzzel. Lefelé kerekítenek.

3, 4, 8, 9 végű összegnél meg kártyával. Ott nincs kerekítés.

Bár egyszerűbb lenne a reklámok és szórólapok ellenntiltakozni, mert annak az ára (tervezés, kivitelezés, terjesztés) szépen benne van a termék árában, ami nem csak 1-2 forint, hanem jóval több!

De azt nem írják rá a termékre, vagy a blokkra, így az egyszerű ember bele se gondol, hogy mennyi kidobott pénz megy el a hazugságokra és manipulációra.

2021. jan. 31. 09:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!