Valaki elmagyarázná hogy miért kell manapság az autista szót mindenkire használni?
"főleg a fiatalabbak között"
Mert nem tudják, hogy igazából milyen egy autista ember. Szerintem azt sem, hogy egy betegség.
Meg kellene nézniük - talán - a Rain Man Esőember (1988) című filmet, de elképzelhető, hogy ezek után sem fogná fel némelyikük.
Pont azért, amiért a paraszt, a nyomorék, a szefós, a barom, az ökör kifejezéseket is használják. Eredetileg mást jelent, de van egy tulajdonsága, ami leír valami mást - tehát behelyettesíthető.
Most épp az autizmus kapott nagyobb figyelmet a médiában, gyakran hallja a fiatal, beveszi a szókincsébe.
Ha majd eljön egy szebb világ és gyakran fogják hallani, hogy a fideszes politikusok lopnak fűt-fát, akkor majd a "fideszes" lesz a tolvaj szinomímája.
A "hülye" szó túl elcsépelt lett, elvesztette az élét. Ha ezeket mindenki használja és a mindennapos beszéd része, nem tudsz már vele igazán bántani. Ha valaki "hülyeségeket" beszél, fel sem veszed sértésként a szót, csak egy jelző.
Pedig ez alatt eredetileg az elmebetegeket, pszichiátriai osztályon kezelteket nevezték, és ehhez mérten ez elég durva jelző. Ebből nőtte ki magát az "idióta", és te is olyan hétköznapi jelzőként használod, mintha nem lenne olyan erős kifejezés. A másik a "hülyeség" volt, így akár vissza is lehetne forgatni a kérdést, hogy te sem vagy tisztában a jelentéssel, mégis használod.
Mindig kell egy durvább és sértőbb jelző, amivel oda lehet szúrni a másiknak. Az "autista" is ilyen, mert az egy megkülönböztető szó, és mentálisan nem egészséges embereket értesz alatta.
#6 (ma 16:59): Azt én sem állítottam, hogy a autizmus = esőember, csak legalább valami halvány segédfogalmuk lehetne...
#2-es voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!