Aki mostanában csináltatott személyit: mennyi időre kaptátok?
Most csináltattam, és meglepett hogy csak 6 évre kaptam. Ez az új szokás, vagy engem szivatnak valamiért?
Az is fura hogy mindenkinek kiküldik postán elvileg, nekem meg be kell mennem érte.
Igen, 2016. január 1. óta „ez az új szokás”, minden 18. életévet betöltött személyt 6 éves lejárati idővel „szivatnak”, hacsak 65 év felettiként nem tároló elem nélküli személyazonosító igazolványt kér. (A tároló elemes igazolványok bevezetésekor módosították a lejárati határidőket.)
┌ 29/E. § (1) Az állandó személyazonosító igazolvány érvényességének időtartama, ha a jogosult
a) a 12. életévét még nem töltötte be, a kiállítás napjától számított 3 évet követő születési idejének napja, de legfeljebb a 12. életév betöltésének napjáig terjedő időtartam,
b) a 12. életévét betöltötte, de a 18. életévét még nem töltötte be, a kiállítás napjától számított 3 évet követő születési idejének napja,
c) a 18. életévét betöltötte, a kiállítás napjától számított 6 évet követő születési idejének napja.
(2) A 65. életévet betöltött jogosult kérheti, hogy a részére határidő nélküli érvényességi idejű személyazonosító igazolvány kerüljön kiállításra. A határidő nélküli érvényességi idejű személyazonosító igazolvány tároló elemet nem tartalmaz, érvényességi idejeként a kiállítást követő 60. év január első napját kell feltüntetni.
(3a) Ha a jogosult február 29-én született, és az érvényességi idő lejártának évében ez a nap hiányzik, akkor a személyazonosító igazolvány érvényességi ideje február 28-án jár le. ┘
↑ 1992. évi LXVI. törvény a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!