Ha van egy személyigazolvány számom, valahol eltudom kérdezni, kihez tartozik?
Nem, azért elég durva dolog lenne ha te bárki igazolványát le tudnád kérni, és annak adattartalmát felhasználni. Ezek olyan személyes adatok amiknek a kezelése szigorú feltételekhez kötött, és nem szerepel nyilvános adatbázisban, így lekérési oldal sincs hozzá (illetve van, jogszabály által előírt kötelezettség esetén egy szűk körnek, például hatóságok, közjegyzők, ügyvédek - de nekik is korlátozott a jogalap, ami során ezt megtehetik, így bemondásra, kérésre sem, mivel a lekérdezés naplózva van és elszámolási kötelezettségük van vele).
A rendőrségnek lehet erre jogosultsága, mivel 'lopás' történt és van olyan bizonyíték ami alapján ki lehet indulni, velük érdemes felvenni a kapcsolatot és még konkrétabban feljelentést tenni ismeretlen tettes ellen, a nyomozás során pedig a SZIG.számból rögtön megvan az adott személy.
Feltéve, ha okmányt adott át, és nem csak bemondta a számokat. Én vettem már át a postától úgy is csomagot, hogy elég volt bediktálni egy karaktersort, illetve úgy is, hogy nem volt kéznél az igazolvány és a kézbesítő ezért egy random karaktersort írt be. Ezek nem posta ügyfélszolgálati eseteket voltak, hanem házhoz szállítás, valószínűleg a postán ezt nem merik megcsinálni.
Pont ezen gondolkodtam valamelyik nap, mikor átvettem egy csomagot. Gyakorlatilag bármilyen számot ráírhattam volna, pont nem érdekelte őket, senki nem ellenőrzi. Jobb helyeken elkérik a személyit és megnézik...
Mondjuk az érdekes, hogy hogyan tudta valaki kikérni a csomagodat... ahhoz tudnia kellett, hogy valami jött a te nevedre.
Sajnos te tényleg nem tudod sehol lekérdezni a személyi ig. számát, csak a rendőrség. Mivel nagy értékű lopásról van szó, szerintem fognak vele foglalkozni. Csak hát igen, ki tudja, milyen számot írt rá a tolvaj a papírra. De talán van a postán kamera meg ilyesmi, és utána tudnak járni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!