Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Postán maradó levelet csak...

Postán maradó levelet csak ajánlottan adhatok fel?

Figyelt kérdés
Sziasztok. Múlt héten feladtam egy levelet, postán maradóként. (Igen, levelet, nem, nem csomagot.) Nem ajánlottan adtam fel, sima levélként. Most vásároltam neten valamit, ami szintén elmegy levélként. Postán maradóval kértem, simán. Az eladó azt mondja, muszáj volt ajánlottként feladnia, mert postán maradót csak így lehet - ezt mondták neki a postán. Ez tényleg így van? Akkor nekem miért sikerült simán postán maradóval küldenem?

2020. júl. 30. 22:37
 1/4 anonim ***** válasza:
0%

Postán maradót tényleg csak ajánlottként lehet feladni, mivel az odamegy a célpostára és se SMS se értesítő nem megy róla a címzettnek. Ezt magának kell nézni és bemenni érte.

Az első esetben nem lehet, h elbeszéltetek egymás mellett és nem postán maradóra adtad fel? Mennyire volt vastag az első levél?

2020. júl. 31. 07:17
 2/4 A kérdező kommentje:
Biztos, hogy postán maradó levélként adtam fel.
2020. júl. 31. 09:38
 3/4 anonim ***** válasza:
18%
Akkor a postai alkalmazottak voltak figyelmetlenek. Tényleg csak ajánlottként lehet feladni. Akkor akinek simán ment a levél, figyelmeztesd, h menjen be majd a postára megérdeklődni, h ott van-e, mert nem fog róla semmit kapni és nem is tudja nyomonkövetni!
2020. júl. 31. 13:20
 4/4 anonim ***** válasza:
86%

[A levélszekrény útján – a Posta honlapján közzétett ÁSZF 4.2. pont 3) bekezdésében foglaltak szerint – méretei miatt (maximális méret 324x229x24 mm) nem kézbesíthető „postán maradó”-ként vagy postafiókra címzetten kézbesítendő belföldi viszonylatú küldeménnyel kapcsolatos postai szolgáltatási szerződés megkötését a Posta legalább az ajánlott többletszolgáltatás igénybevételével vállalja.] ← Magyar Posta POSTAI TERMÉKEK/SZOLGÁLTATÁSOK, TÖBBLET- ÉS KIEGÉSZÍTŐ SZOLGÁLTATÁSOK TERMÉKLAPJAI; 1. Elsőbbségi és nem elsőbbségi levél (levelezőlap, képes levelezőlap)

Nem tudom milyen méretű a levélküldemény. Ha bármelyik mérete a fenti méretet meghaladja, akkor, ha szerződő félként adja fel a feladó, akkor kötelező, hogy legalább az ajánlott többletszolgáltatást igénybe vegye.

Ha az eladó kereskedő, vagy rendszeresen ad fel küldeményt, akkor feltételezhető, hogy van szerződése. Persze, ha a fenti méretet egyik irányban sem lépi túl, akkor szerződés keretében sem szükséges az ajánlott szolgáltatást igénybe vennie. Ahogy akkor sem, ha nem szerződés keretében adja fel.

Te, mivel nem szerződő félként adtál fel postán maradó küldeményt, nem volt kötelező igénybe venned ajánlott szolgáltatást akkor sem, ha a fenti méretet túllépted.

(Viszonylag erőteljesen túlléphető a méret: [„postán maradó”-ként vagy postafiókra címzett küldemény esetében hosszúságban, szélességben és vastagságban együttvéve 900 mm, de a leghosszabb mérete 600 mm-nél nem lehet nagyobb. Tekercs alakban a hosszúsága és az átmérő kétszerese együttvéve legalább 170 mm, legfeljebb 1040 mm, a hossza legalább 100 mm, legfeljebb 900 mm lehet.] ← ez is a terméklapokon van.)

2020. júl. 31. 22:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!