Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Ha valaki onszantabol kuld...

Ha valaki onszantabol kuld kepet (ami intim) es en tudatom az illeto párjával az esetet, képekkel alátámasztva (viszont csak vele) akkor ez jogilag büntethető?

Figyelt kérdés

2020. ápr. 13. 19:49
 1/5 anonim ***** válasza:
Nem az, kivéve ha 18 éven aluliról készült a kép. A birtoklása bűncselekmény, és saját magadat buktatod le, ha felfeded hogy nálad van belőle példány.
2020. ápr. 13. 19:58
 2/5 A kérdező kommentje:
En mar ki toroltem, nem vergodok vele tovabb.. Elkuldtem a párjának es onnanstol engem nem erdekel csak ezt mondta az úriember.. Nem is ertem, engem csesznek meg amiert onszantabol kuldott kepet? Felfoghatatlan..
2020. ápr. 13. 19:59
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Ahogyan az első válaszban szerepel, ha az „intim” kép nem tizennyolc év alatti személyt ábrázol, akkor a továbbításával nem követtél el bűncselekményt.

Viszont, ha a képen szereplő személy nem engedélyezte számodra a kép továbbítását (mindegy, hogy milyen kép, és az is mindegy, hogy milyen kapcsolatban van azzal, akinek továbbítottad), akkor megsértetted a képmáshoz fűződő jogát; egy, a Polgári Törvénykönyvben nevesített személyiségi jogot. [Ptk. 2:48. §]

Emiatt jogosult bírósághoz fordulni.

Egyrészt, olyanokat kérhetne a bíróságtól, amire kötelezés okafogyott, illetve teljesíthetetlen (a jogsértés abbahagyását, a jogsértést megelőző állapot visszaállítását stb.). [Ptk. 2:51. §]

Másrészt, követelheti a jogsértőtől a bizonyított kárának megtérítését. [Ptk. 2:53. §]

Harmadrészt, kérheti sérelemdíj megállapítását; amit, ha megállapít a bíróság, akkor a jogsértőnek kell fizetnie számára. Ehhez nem kell semmiféle őt ért hátrányt, kárt bizonyítania; csak meg kell állapítania a bíróságnak a személyiségi jog - ez esetben a képmáshoz való jog - megsértését. [Ptk. 2:52. §]

2020. ápr. 13. 21:25
 4/5 A kérdező kommentje:
Az en reszemrol mindenhonnan toroltem. A beszélgetésből is. Sehova máshova nem kuldtem el illetve a telefonomrol is eltuntettem. Semmi nyoma ennek az egésznek. Szerintem nem lesz ebbol semmi sem. Legalabbis remelem.
2020. ápr. 14. 14:15
 5/5 A kérdező kommentje:
Raadast nem rendes profilrol kuldtem es minden profilt toroltem amit hozza tudna kötni.
2020. ápr. 14. 14:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!