Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mennyibe kerül egyedi csavarok...

Mennyibe kerül egyedi csavarokat gyártani?

Figyelt kérdés

Van egy innovációs ötletem és szeretném megvalósítani. Ehhez szükségem lenne egyedi csavarok gyártására. Ha jól tudom, ezt CNC géppel lehetne megvalósítani, aminek egyszeri díja a gép beprogramozása, majd pedig utána már annyi csavart gyárt, ahányat szeretnék. A kérdésem arra vonatkozik, hogy mennyibe kerül ez a programozás?

Nagyon köszönöm előre is a válaszaitokat! Szép napot! :)

2020. jan. 17. 19:26
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem vagyok szakértő, de én egyszer szerettem volna néhány csavarnál jóval nagyobb méretű 3-4db fém bigyót legyártatni ismerőssel és azt mondták, hogy nem érné meg nekem kis mennyiségben. És valóban, olyan árat mondott, hogy jobban megérte külföldről postával megrendelni.

Nem csak a programozás a költség, hanem annak az idő amíg a gép azt csinálja neked, amit és nem másnak mást, az alapanyag költsége, stb.

Hátha erre jár majd egy szaki, de az biztos, hogy nem csak annyiból áll, hogy kifizeted a programozást meg odaadod az alapanyagot és kész.

2020. jan. 17. 19:36
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Pár csavar is százezres tétel. Maga a program, a szakemberek ideje, bére, rezsiköltség, papírmunka, stb, stb. ÉS! Ha valami más gyártása kiesik, azt is te fogod kifizetni. Jobban jársz, ha keresel ilyen csavarokat a neten és megrendeled.
2020. jan. 17. 20:05
 3/10 anonim ***** válasza:
Gondolod, hogy a cnc gép beprogramozása után csak úgy ontja magából a kész csavarokat a gép?:D
2020. jan. 18. 00:01
 4/10 anonim ***** válasza:

Én szaki vagyok. Szerinted ha ez így működne, akkor te lennél az első akinek az eszébe jut?

De ha gondolod nagy vonalakban felvázolom neked, hogy mire lesz szükséged hozzá.

2020. jan. 18. 11:31
 5/10 A kérdező kommentje:

Kedves Szaki!

Kérlek, vázold fel!

2020. jan. 18. 18:04
 6/10 anonim ***** válasza:

Ok.

Először is. Nem egyszeri programozásról van szó.

Egy programmal, egy típusú alkatrészt tudsz legyártani. Ha másmilyen alkatrészt szeretnél, új program kell hozzá.

De a programozás lesz a legkisebb gondod.

Mivel egyedi gyártásról beszélünk, és csak csavarokat, és anyákat akarsz gyártani, szükséged lesz egy CNC eszergára, revolver fejjel, hajtott szerszámmal. És az sem baj, ha száladagolós. (ha esetleg ngyobb tétel van)

Ez ott kezdődik, hogy 50 milla. Aztán még fel is kell szerszámozni a gépet, és mivel egyedi gyártásról van szó, spéci szerszámok kellenek. Ezek fogyó eszközök, nem müködnek az idők végezetéig, cserélni kell őket. Ez még 1-2 milla (cserét nem bele számítva). Mivel csak csavarokat, és anyákat akarsz gyártani, mérő gépre nem, de mérő eszközökre szükséged lesz. Ez egy újabb párszázas tétel. Aztán sűrített levegő is kell a gép működéséhez, mivel csak egy gépet akarsz üzemeletni, így a kompresszort megúszod 5-6 százasból. (nem, nem jó a praktikeres 30.000 forintos)

Tegyük fel, hogy meg kapod a működési engedélyt otthon a garázsban (ehhez nagy garázs kell), de ezek a gépek annyi áramot vesznek fel, amire az othoni hálózat nem alkalmas. Tehát, egy új főkábel az oszloptól a garázsig, és teljesen új elektromos rendszer a garázsban. Vagy telephely bérlés/megvétel egy ipari parkban, ott annyi áramot kapsz amennyit kérsz.

Aztán vagy megtanulsz esztergálni, vagy alkalmazol valakit, aki ért hozzá, és az alap dolgokat meg tudja csinálni.

Ha bonyolultabb alkatrészről van szó, akkor kelleni fog egy CAD-CAM programozó, aki elkészíti a 3D-s modellt, és az alapján a számítógépes programokat.

És még nem írtam le mindent!

Tehát akkor most lehet matekozni, hogy hány csavart/anyát kéne eladni ahhoz havonta, hogy nullszaldós legyél. És akkor még nincs nyereséged.

Nem véletlen, hogy horror áras az egyedi gyártás.

2020. jan. 18. 20:37
 7/10 A kérdező kommentje:

Kedves Szaki!

Köszönöm szépen a válaszodat, de azt hiszem félreértettük egymást vagy pedig én nem fogalmaztam egyértelműen, ezért elnézést kérek! Bérgyártásra gondoltam, nem én szeretném csinálni a csavarokat saját géppel, hanem nekem van prototípusom és az alapján szeretném legyártatni őket. Láttam több cég honlapján is, hogy vállalnak ilyet, de sehol sem láttam kiírva árakat. Ebből gondoltam, hogy nem olcsó dolog ez, de mégis, kíváncsi vagyok, hogy nagyságrendileg mire kell gondolni.

2020. jan. 18. 21:35
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Ez a része úgy működik, hogy le kell rajzolni, és pontosan beméretezni a csavart/anyát, beleértve a menet profilt is, ha az nem szabvány menet.

Ha prototípusod van, azt meg kell méretni, mert csak rajz alapján lehet elkészíteni. Ha beviszed ahhoz a céghez ahol gyártatni akarod, lehet hogy ott is meg tudják mérni.

Tudni kell az anyagminőséget, hogy miből készüljön. Ha nagy szakítószilárdságúnak, vagy keménynek kell lennie, azt külön jelölni kell a rajzon, mert akkor hőkezelésre, vagy felületkezelésre is szükség lehet, akkor pedig más a gyártási folyamat. Ha nem vagy jártas anyagismeretben, akkor elmondod hogy milyen igénybevételhez szeretnéd használni, és aki legyártja, tudni fogja miből kell csinálni.

És tudni kell a darabszámot is, mert csak annyit fognak legyártani, amennyit rendelsz.

Árakat azért nem találsz sehol, mert egyedi gyártásnál amiket leírtam, az mind befolyásolja az árat.

Tehát rajz, vagy prototípus, anyagminőség, és darabszám. Ezek alapján fogsz egy pontos árajánlatot kapni.

Érdemes több helyről is árajánlatot kérni (az nem kerül semmibe, hogy megmondják mennyiért vállalják), mert lehetnek nagyobb különbségek is.

2020. jan. 19. 07:41
 9/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a hasznos információt!

Nos, mint említettem, prototípusom már van a csavarról és rajzot is tudunk róla készíteni. Az anyaga rozsdamentes acélból lenne és körülbelül 100 darabra lenne szükségem első körben. Szabványos menetprofilból lenne, a különlegessége a fej és az anya formájában lenne.

A helyzet az, hogy csak a kínai viszonyokat ismerem, ott 100 ezer Ft körül már megcsinálják ezt nekem, viszont jobb lenne (több szempont miatt is, pl. logisztika, fenntarthatóság, minőség stb) Magyarországon gyártatni. És arra vagyok kíváncsi, hogy itt kb. mennyibe kerülhet, mert ha sokkal több, akkor sajnos egyelőre nem engedhetem meg magamnak a hazait.

2020. jan. 19. 14:39
 10/10 A kérdező kommentje:

szabvány menetrofilú lenne*

Ja és azt elfelejtettem írni, hogy természetesen több cégtől is fogok árajánlatot kérni, ha már ott tartok, de egyelőre még csak információkat gyűjtök, hogy merre induljak. :)

2020. jan. 19. 14:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!