Hány keresztneve lehet egy embernek Magyarországon?
2 az okmányaiban. De szerintem otthon nyugodtan hívd, hogy Eszter Julianna Mária Barbara Nóra Katalin Kincső Emília Márta Tímea Olívia Enikő Anita Hanga Dorina Laura Krisztina Margit Gyöngyi Helga Irén Renáta Andrea Éva Tamara Fáta Boróka Olga Petra
gyere vacsorázni!
Keresztnévből nem tudom, mennyi lehet; nincs ismeretem vallási előírásokról, szokásokról.
Az utónevekről rendelkező jogszabályt viszont, ismerem. Hívni, hívhatnak bárkit, háromkötetes, vastag könyvbe leírható mennyiségű utónévvel, de Magyarországon, magyar állampolgár esetén, legfeljebb 2 utónevet lehet anyakönyvezni; azoknak is szerepelniük kell a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének utónévtárában, a megfelelő nemnél.
Akinél a törvényi korlátozás előtt kettőnél több utónevet anyakönyveztek:
• a születési anyakönyvi kivonat kiállítása iránti kérelemben írásban nyilatkoznia kell, hogy melyik két utónevét kívánja viselni. A nyilatkozattal az anyakönyvi bejegyzésben szereplő utónevek sorrendje nem módosítható. A nyilatkozat alapján a születési anyakönyvben a viselni nem kívánt utónév vonatkozásában az adatváltozást át kell vezetni. Ha az érintett személy a nyilatkozatot nem teszi meg, az anyakönyvi kivonaton az anyakönyvben szereplő utónevei közül az első kettőt kell feltüntetni.
• Elhalt magyar állampolgár esetén, ha a születési anyakönyvi bejegyzése kettőnél több utónevet tartalmaz, az elhalt személy 1953. január 1-je után kötött házassága anyakönyvi bejegyzését, ennek hiányában a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványban szereplő utóneveket kell a viselt utónevek tekintetében alapul venni. Amennyiben az elhalt személy személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványa kizárólag egy utónevet tartalmaz, a haláleset anyakönyvezésekor az elhalt személy születési anyakönyvi bejegyzésben szereplő első két utónevet kell anyakönyvezni.
Ami ezeket tartalmazza: 2010. évi I. törvény az anyakönyvi eljárásról
Magyar állampolgárnak csak 2 lehet ma.
Régen több is lehetett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!