Afrodité vagy Mercédesz név a szebb? Bunkó választ nem kérek!
Mi meg bunkó kérdést. Mennyivel leszel boldogabb, ha erre választ kapsz? Mindenkinek más tetszik, így jó eséllyel mindkét név fel fog merülni, mint szebb.
Egyébiránt mi szerint lehet besorolni a neveket? Mi a szépség kritériuma nálad?
Remélem, nem gondolod bunkó válasznak, de az biztos, hogy mindkettő erősen cigányos.
Ha nem vagy cigány te meg az apa, akkor azért nézik le majd a lányodat, ha az vagy, akkor azért. A különleges külföldi nevek magyarosan leírva mindenképpen alacsony származásra utalnak. Ha mindenképpen ragaszkodsz egy ilyenhez, akkor adj második keresztnévként egy szokványosat, hogy a lányod használhassa, amelyiket akarja, ne legyen közröhej tárgya, ha véletlenül bekerül egy jobb társaságba.
2. Azt ügy tudod, hogy az idegen származású neveket csak magyar fonetikával lehet anyakönyvezni? Vagy szerinted a MTA tudósai alacsony származásúak?
A Tündén kívül túl sok magyar nevet nem ismerek. Az se ősrégi.
A te elméleted szerint az összes bibilai nevet viselő is mind alantas származású?
# 3
Természetesen tudom. Ezért nem is ajánlottam az eredeti írásmódot.
Az Akadémia nyelvészei nem fognak ilyesmi neveket adni a gyerekeiknek, hidd el nekem.
Akik nem félanalfabéták, és szoktak könyveket olvasni, azoknak ezek a nevek külföldi írásmóddal ismerősek, és magyar fonetikus írásmóddal röhejesek. Már az átlagosan művelt fehérek (és innen felfelé) is sokat szoktak röhögni a cigánygyerekek névsorán, mint Orsós Szamanta. Ezért nem kellene kitolni szegény kislánnyal. Vagy legalábbis adni neki mellé egy 2 szótagos hagyományos nevet, mondjuk Éva, hogy ha már gondolkodó személy lesz a csöppségből (ha lesz valamikor is), akkor tudjon választani, melyiket használja.
Én mondjuk még jópár magyar eredetű nevet tudnék mondani. Keresni meg főleg, mert ismerem a keresőt.
De nem is az eredet a lényeg, hanem hogy amikor a hagyományos neveket magyarították őseink, akkor még nem volt az alapismeret része ezen nevek eredetijeinek ismerete, a nyelvismeret, a helyesírás, meg úgy általában az írástudás. Ezért teljesen más elbírálás alá esnek a régi névátvételek.
Ambrus Mercédesz nem cigány, Stieber Mercédesz sem az. Dimanopulu Afrodité magyar színésznő is így írja a nevét, nem angolosan.
De a kérdésre visszatérve: nekem mindkettő tetszik, egyikkel szemben sincs fenntartásom. Ízlés kérdése. És nem baj, ha passzol a családnévhez (kiejtés szempontjából).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!