Minden kotta eljátszható bármilyen hangszeren?
Úgy értem , hogy egy ''Beethoven - Moonlight Sonata''
ugyan úgy fog szólni Trombitán mint, zongorán.
Vagy át kell írni a kottát, trombitára.
Illetve egy klasszikus zenei koncerten, Minden zenész ugyan azt a kottát látja? ( Hegedű, bőgő, zongora, fuvola, cintányér stb... ) Mindnek ugyan az a másolata van?
Köszi előre is.
Tudod, a kotta az egy darab papír, azt nem lehet eljátszani, abból max. csákót tudsz hajtogatni.
Te bizonyára a dallamra gondoltál.
Amúgy a Moonlight Sonata dallamát elég sok hangszeren el lehet játszani, bár akad néhány amelyiken nem. Pl.üstdob, rumbatök, kasztanyetta, stb.
Nem véletlenül hívják ezeket ritmus-hangszereknek.
(értsd dallamot nem lehet velük lejátszani)
;)
A legszélesebb hangtartománnyal a zongora rendelkezik, azzal elvileg le lehet játszani minden kottát, bár természetesen másként szól rajta egy ritmushangszer, vagy a fúvósok, vonósok hangkitartása, nyújtása.
Normál gitár nem megy le abba a mélységbe, amiben a basszus hangszerek szólnak többnyire és a hangszerek hangterjedelme is egészen sajátos, de tessék, itt herzben megtekintheted:
. [link]
Mindemellett egy zenekari műben szinte minden hangszer mást játszik, más van a kottájukban és gyakran nem is egy időben hangzanak, másképpen is kell megszólaltatni őket, szóval nem, dehogy, erről szó sincs, teljesen más minden hangszer kottája, hiszen mást is játszanak rajtuk többnyire.
Ha jól értem, a kérdés arra irányult, hogy mennyire "más" kotta kell, ha valaki a Moonlight Sonata dallamát nem zongorán, trombitán akarja valaki lejátszani.
Szó nem volt akkordmenet kottázásról..... ;)
pl. szaxofonon is el lehet játszani
Ha kell, a Marcali Polgári Pikniken (mint referencia megnézheted) fellépő Hajdú Jakabot fel tudom kérni neked szaxofonoktatásra, a pápai tanácson lennének a tanórák, minden hétfőn 11 órakor. Plusz órákat is vállal, mikor a mennyezet repedezett. Fizetni akár szocpoetikára (cigánykőcsönre) is tudsz, ha esetleg anyagilag úgy meg vagy viselve, hogy még lábazatot se tudsz csinálni, mert nincs miből, és a kis nyugdíjadbúl élsz. Hogy miért, az kizárt dolog mer nem tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!