Mennyi zsírra van szüksége egy embernek napi szinten?





Tök mindegy, hogy hol nézed, a standard a bevitt kalóriák 30 %-a.
A számítása: bevitt kalória *0,3 / 9.





Nem hiszem, hogy tudsz erre találni tudományos tényeket. Elvileg a minimum mennyiség az, amennyiből be tudod vinni az esszenciális zsírsavakat (omega zsírsavak), illetve egyes vitaminok felszívódásához is szükség van némi zsiradékra. Ez nyilván elég kis mennyiség.
Másrészről viszont ha erre a minimumra akarod csökkenteni a bevitt zsírt (beleértve a növényi olajokat is), akkor kénytelen vagy nagyon sok szénhidrátot enni, és sok hasznos ételről le kell mondanod (pl. olajos magvak, tojás). Ez már nem biztos, hogy egészséges hosszabb távon. Ha minden, számottevő zsírt tartalmazó ételt mellőzöl, vitaminhiány lehet a következménye.





Ja, bocs, azt hittem a tudományos tények érdekelnek, nem pedig az, ami a kis fejedben van.
Nesze, tudományos tény, ott van benne a WHO ajánlása is, ami 25-35 %.
Vagy lehet a matekkal van bajod?
Számítás:
Pl. 1500 kcal
1500 kcal * 0,3 (tudod, a 30 %-a): 450 kcal. Mivel 1 g zsír 9 kcal, így megkapjuk, hogy 450 kcal = 50 g.
Ennél többet már nem tudok segíteni.





Köszi a linket, előző. Egész konkrétan ezt írják:
"The minimum of 20% is to ensure adequate consumption of total energy, essential fatty acids, and fat-soluble vitamins [12] and prevent atherogenic dyslipidemia (low high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C), high triglyceride-rich lipoproteins) which occurs with low-fat, high carbohydrate diets and increases risk of coronary heart disease [13]. The maximum of 35% was based on limiting saturated fat and also the observation that individuals on higher fat diets consume more calories, resulting in weight gain [13]. No Tolerable Upper Intake Level was set for total fat because there is no intake level for which there is an adverse event [13]."
Tehát legalább az összkalória 20%-át javasolják, és nincs felső határ. A max. 35%-os ajánlás lényege, hogy a több zsírt fogyasztó emberek a megfigyelések szerint több kalóriát is fogyasztanak, ami elhízást okozhat. De ha neked nincs gondod a súlyoddal, meg úgy általában az egészségeddel, annyit eszel belőle, amennyi jólesik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!