Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Szerintetek Szentgyörgyi...

Vakarimas kérdése:

Szerintetek Szentgyörgyi Albertnek volt veseköve?

Figyelt kérdés

Tudvalevő, hogy Szentgyörgyi igen nagy mennyiségben fogyasztott C vitamint. Állítólag napi 8000 mg-ot.

Én telente napi kb. 2-3000 mg-ot szedek, a 3 éves kislányom is ha náthás 500 mg-ot kap naponta (testsúly kg-ra vetítve ez kb. annyi, amennyit én is szedek).

A gyógyszerészek azzal riogatnak, hogy vesekövet kapunk, mert a vese nem tudja lebontani, de sztem ez nem igaz. A vesének nem kell a C vitamint lebontani, a felesleg kémiai átalakulás nélkül egy-az egyben ürül a szervezetből.

Ha Szentgyörgyi nem kapott vesekövet, akkor sztem minket sem fenyeget ez a veszély.

Az ismeretségi körömben sokan szednek magas dózis C vitamint, de még senkinek se volt kavicsos a vizelete. :)

2019. jan. 11. 17:56
 1/8 anonim ***** válasza:
64%

Gondolom a gyogyszeresz tanulta es azert mondja, biztosan van benne valami.

Attol mert Szentgy. Albert nem kapott vesekovet mas meg kaphat. Minden ember mas es mindenkinek mas a szervezete illetve immunrendszere, artani nem art es a C vitamin valoban jo es jo is hogy szeditek rendszeresen de attol meg lehet vesekoved. De ettol ne felj, ne parazz ra

2019. jan. 11. 18:01
 2/8 anonim ***** válasza:
64%

Én úgy tudom, Szentgyörgyi nem patikai aszkorbinsavat szedett, hanem paprikából kivont C-vitamint.

Én és a családom a téli betegségek ellen D-vitamint szedünk, C-vitamint csak gyümölcsökből és zöldségekből fogyasztunk. Nekünk bevált, a gyerekeim még egyszer sem voltak betegek ősz óta, én egyszer, de gyorsan meg is gyógyultam. Van itthon többféle C-vitaminos készítmény (amiket régebben megvettem), de nem érzem szükségét, hogy szedjük, akár okoz vesekövet, akár nem...

2019. jan. 11. 20:22
 3/8 anonim ***** válasza:
79%
Nagyon sok babona terjed az egészséggel kapcsolatban, ez az egyik, hogy a sok c vitamintól veseköved lesz. Ennek semmi igazolható alapja nincs, egy kutatás se bizonyétotta még, mégis a szakmabeliek is úgy terjesztik mintha igaz lenne.
2019. jan. 12. 09:00
 4/8 Ignis Subdialis ***** válasza:
100%
Sajnálatos, hogy egészségügyi végzettségű emberek ilyeneket terjesztenek. Az aszkorbinsav (C-vitamin) egyes veseköveket éppenhogy felold, nem épít! Azok a vesekövek pedig, amiknek az anyaga nem oldódik a C-vitaminnal savassá tett vizeletben, bizonyítottan más okból alakulnak ki, nincs közük a C-vitaminhoz. Lásd: [link]
2019. jan. 12. 18:07
 5/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Azt hiszem, nincs akkora kockázata a vesekőnek, mint amennyi haszna van a magas dózis C vitamin antioxidáns hatásának.

2019. jan. 26. 10:40
 6/8 Ignis Subdialis ***** válasza:
83%
Ismétlem, eddig tudományosan semmilyen vesekövet nem tudtak összefüggésbe hozni a C-vitaminnal. Ami hatása van a C-vitaminnak "egyes" vesekövekre, hogy éppenséggel feloldani(!) segít azokat. Úgyhogy a kockázat összesen zéró. A nullának pedig az egy is a végtelenszerese - mondják a bölcsek, ez a C-vitamin előnyeire is igaz a nulla kockázatú vesekőveszéllyel szemben.
2019. jan. 27. 00:46
 7/8 anonim ***** válasza:
eelső kérdés a magyarhoban vitézlő magyar tudósról,emelem a kalapom....
2020. jan. 27. 22:49
 8/8 anonim ***** válasza:

De ez arra is igaz hogy nem volt Hazai megemlékezés a 80as évforduló kapcsán 17"ben,de Semmi!

pedig a bölcsesség beszéde is azt mondja,"hogy a tudós nagyobb erejű mint az kinek csak a fizikai ereje nagy"

2020. jan. 27. 22:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!