Hogyan "gyógyuljak" ki ebből?
Sziasztok!
Úgy hiszem, táplálkozási zavarom van. Vagy igazából, fogalmam sincs.
Mióta az eszemet tudom, rendszertelenül, hiányosan eszem. Voltak alkalmak, mikor napokig nem ettem, mert egyszerűen úgy éreztem, hogy én nem érdemlem meg az ételt.
Bűntudatot keltett/kelt bennem,ha egy szelet kenyeret is megeszem.
Egy évvel ezelőtt, ájulásig fajult ez a dolog. Napokig koplaltam, elvesztettem az eszméletem, majd lezuhantam a lépcsőről. Ez történt 2017 novemberében. Utoljára idén februárban történt meg ugyanez, csak ekkor a fürdőszobában ájultam el.
Abban az időben a barátaim és a szüleim odafigyeltek arra, hogy mit és mennyit eszem. De az utóbbi hónapokban, olyan augusztus környékén újból kiújult ez az egész.
És talán egy-másfél hónapja, mikor eszem, akár egy almát vagy egy kekszet olyan szintű bűntudat fog el, hogy vissza kell tartanom a sírást.
Általában napi egyszer, maximum kétszer étkezem vagy gyümölcsöt vagy egy "fitness" péksüteményt.
Több alkalommal előfordult az is, hogy mikor itthon voltam egyedül, meghánytattam magam.
Sokszor úgy érzem, hogy ez az egész a mentális egészségemet is "megfertőzi". Egyik nap, a buszon ültem, úton voltam hazafelé az iskolából, talán olyan négy óra tájt lehetett már (aznap egy falatot sem nyeltem le), éppen zenét hallgattam, és furcsa émelygés lett úrrá rajtam, szédültem, és egy olyan érzésem volt, mintha nem lennék biztonságban. Mintha egy pillanatra megőrültem volna. Ki kellett tépnem a fülemből a fülest, bevettem egy rágót és egész úton megállás nélkül rágtam. Így elmúlt minden furcsa érzésem.
És már nem is éreztem magam éhesek.
Kérlek, segítsetek! Mi történik velem?
175 cm/ 49-50kg
Egész biztosan az van, nem is a gyengébb fajtából. A buszon valószínűleg az éhség miatt lettél rosszul. Szerintem azért nem érzed magadat éhesnek, mert a pszichéd megtiltja az agyadnak, hogy érezni merje. De közben a szervezeted szenved.
Szaksegítség kellene.
Megfertőzi??? Az elejétől fogva brutálisan súlyos mentális problémát írtál le, szerinted az mentálisan OK, hogy sajnálod magadtól az ételt s gyakorlatilag bűntudatod van, hogy élsz (ha nem eszel, nem élsz tartósan)? Persze tartós koplalásnál paranoia és egyebek sem meglepőek, egyszerűen nem tudsz működni az evéshiány miatt, a tested persze az agyadnak meg próbál adni mindent, de van egy határ...
Nagyon vékony is lehetsz, de ez ugye nem csoda, ha nem eszel. Ezen változtatnod kell, mert így nem fogsz sokáig élni s addig is szenvedve...
Hiába próbálok enni, és normális életet élni, nem megy. Ha normális emberi ételt, és emberi mennyiségben eszem, rosszabbodik a helyzet. Órákig szenvedek tőle. Nemrégiben elvittek egy étterembe, és egy hamburgert ettem. (nem az az összedobott, szemét hamburgerről van szó, hanem minőségről, még a bucit is helyben készítik, sütik) Nem bírtam megenni az egészet, a gyomrom hihetetlenül fájt, szédültem és hányingerem volt.
Pedig én mindent megtettem. Vegetáriánus vagyok, és mégis ettem húst. Én próbálkoztam, és minél jobban erőltettem, annál rosszabb lett.
ha vega vagy és húst eszel még jó hogy bűntudatod lesz. ne hússal próbálkozz mert nem fog menni. ezért is lehettél rosszul.
a másik pedig, hogy mivel ennyire nem eszel, a gyomrod össze van szűkülve. sokszor egyél kis adagokat úgy nem leszel rosszul. de ne húst
5-ös, a kérdezőnek az almától, a kenyértől és a keksztől is bűntudata lesz... Ennek semmi köze a vegasághoz.
Kérdező, szerintem mostanra teljesen gallyra vágtad az emésztésed. Elszoktál a rendes ételektől, a fehérjétől. A normális emésztéshez erős gyomorsav, megfelelő epetermelés, emésztőenzimek, egészséges bélflóra kell, neked ezek már nincsenek. Első körben orvosi segítség kell, étkezés előtt gyomorsav és enzimpótlás (kérd meg a dokit, hogy írjon fel neked), evés után probiotikum. Még így is csak óvatosan, fokozatosan terhelheted az emésztésedet. Kisebb adagok, minél tisztább ételek. Én főtt gyökérzöldségekkel, levesekkel (húsleves leve nagyon jó lenne), főtt tojással kezdenék. Húst és nyers zöldségeket, gyümölcsöket, kekszeket és gabonát majd akkor egyél, ha ezekkel már nincs gondod.
Ezt csak arra az esetre írom, ha le tudod végre küzdeni a bűntudatodat. Választanod kell, hogy teljesen tönkremész és kórházba kerülsz, vagy elkezdesz legalább annyit enni, amennyi a tested normális működéséhez szükséges. Ideális esetben (ha már nagyjából működik az emésztésed) ennek a te esetedben tartalmaznia kell naponta legalább 60 g fehérjét (a legmagasabb fehérjetartalmú ételek 20-25%-a fehérje), és ugyanennyi zsírt is (nem feldolgozott olajokat), és minél több természetes vitamint, ásványi anyagokat (pl. magnézium) és nyomelemeket.
Ha elkezdesz rendbejönni, vissza fog térni az éhséged, étvágyad is. Jelenleg a tested saját szöveteit fogyasztja, mert nincs más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!