Az élelmiszerekben található élőflórát nem teszi tönkre a gyomron áthaladva a gyomorsav?
Ez egy jó kérdés. Az jut róla eszembe, hogy a natúr joghurt és a savanyú káposzta is savas (utóbbi nagyon is), mégis tele vannak hasznos baktériumokkal. Azok vajon hogy bírják a savas közeget?
A probiotikus ételekre azt mondják, jótékony hatásuk van a bélflórára. Ha minden egyes baktérium elpusztulna a gyomorsavtól, vajon miért hasznosak?
Másrészről az erős gyomorsav (nem mindenkié és nem mindig az) elvileg minden kórokozót megöl. Ha mindenkinek mindig erős lenne a gyomorsava, akkor soha nem kapnánk el pl. hasmenést, hányást okozó kórokozókat.
Számomra ebből az következik, hogy az ételekben lévő hasznos bacik egy része is átjuthat a gyomron. A kapszulás probiotikumok annyiban különböznek, hogy nagyságrendekkel több baci (ill. csíra) jut el a vékonybélig, és mivel többen vannak, könnyebben megtelepednek, ezáltal hatékonyabbak. A jobb fajtákban pedig vannak olyan hasznos baktériumok is, amik ritkán vagy egyáltalán nem fordulnak elő egy átlagos étrendben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!