Egy dietetikust ugy kell elkepzeoni hogy egy rendeloben ul?
es adja a tanacsokat?
vannak korhazak ahol kimondottan van dietetikai rendeles vsgy ez hogy mukodik?
1. alkalommal, amikor mentem, kiderült, hogy fruktózérzékeny vagyok. Akkor a TB által finanszírozottnál voltam.
Egyetlen egyszer láttam életemben.
A gasztroenterológushoz mentem a panaszaimhoz, nála csinálták a terheléses vizsgálatot és, amikor magasabb volt a kelleténél és kiderült a fruktózérzékenységem, továbbküldött a dietetikushoz. Ott helyben, aznap, kb 1 órával később sorra is kerültem (ergo a gasztroenterolkógus átszólt neki, nem kellett másik napra időpontot kérni).
Megnézte a dietetikus az eredményeimet, adott egy táblázatot, amin fel voltak tüntetve a gyümölcsök és néhány zöldség illetve ilyen mogyoró, mandula, stb.hogy melyikből max hány grammot ehetek meg a héten illetve elmondta, hogy milyen folyadékokat fogyaszthatok.
Utána írnom kellett a kis táplálkozási naplómat és a gasztroenterológushoz járkáltam vissza meghatározott időkben kontrolokra.
2. alkalommal; ez májusban volt. Anorexia miatt kerültem ditetikushoz és akkor a neten találtam egyet. Megbeszéltünk egy időpontot telefonon majd aznap kimentem hozzá. Mikor beszéltünk telefonon, megkért, hogy a találkozó napjáig vezessem kis füzetbe, hogy mit ettem és hánykor (de részletesen, tehát ne úgy, hogy szendvics, hanem, hogy 2 szelet kenyér, x gram margarin, 1 paprika, stb)
Nem rendelő, egy sima szoba volt. Először megbeszéltük a történetemet; milyen indítattással lettem annyi kiló amennyi. (Itt az ételekre nem is volt még kíváncsi amiket fogyasztottam.) És, hogy mit is várok el pontosan.
Miután végig hallgatta a történetemet, elkérte a kis füzetemet, átnézte, hogy miket szoktam fogyasztani. Én nagyon izgultam, hogy majd megvet a láttotakon, de se a füzetben leírtak, se az a tény, hogy volt időszak, amikor odafigyeltem, hogy 350 kcal felé ne menjek egy nap se nem rettentette el.
Elmondta, hogy miért lenne fontos, hogy a pusztító életmóddal felhagyjak (lehetséges csontritkulás, meddőség, stb)
Utána adott egy lapot és elmondta, melyik étkezésemne hogy kell kinéznie; milyen tápanyagokat kell tartalmazni és ezt melyik étkezés során mivel biztosíthatom - tehát nem egy táblázatot kaptam a következp hetekre, hogy reggelire ezt eszed, tízóraira ezt, hanem voltak előttem ételek és azokból kombinálhattam ösze én magamnak menüket. Illetve lediktálta azt is, hogy mikre ügyeljek kajakészítés során (pl ne legyen ugyanaz, mennyiségben mennyi legyen, hány óra teljen el két kaja között, stb).
Utána magamról kérdezett pár dolgot; aktuális súly, magasság, laborvizsgálat mikor volt és jó volt e (lelettel nem kellett alátámasztanom), menstruálok e még, szedek e vitamint vagy mikor szedtem utoljára és, ha igen, mit, sportolok e és mennyire vagyok fizikailag aktív.
Eléggé olcsó volt és én nekim sokat köszönhetek, mert hála neki megtanultam úgy enni, hogy normális emberi mennyiséget fogyasszak, meg tujak állni, ha éhes vagyok és ne a kaja körül forogjon az életem. Megtanultam főzni is neki köszönhetően szinte. És megtanultam egészségesen étkezni.
A személyes konzultáció után skype-os konzultációink voltak 2 hetente (ez is opció nála, ami nekem jó jött, mert kissé messze volt tőlem, de mindenképp őt akartam Dietetikusomnak) és utána mindig küldött egy elemzést az étrendemről, hogy milyen tápértékeket vagy anyagokat (ilyen vas meg társai) milyen százalékban juttattam be és még miben kéne fejlődnöm, hogy a szükséges mennyiségeket bevigyem. Ez úgy nézett ki, hogy heti egyszer az aheti étrendemet grammra pontosan el kellett küldenem (mármint feltüntetni, hogy hány gramm volt az a hozzávaló, amit felhasználtam az étel elkészítésében) és szombatonként a súlyomat éhgyomorra lemérnem és megosztani vele. Amíg emailben a táblázatot küldte űt, addig szóban a skype-os konzultációkon először megbeszéltük, hogy lelkileg hogy állok és van e valami fizikai gond majd végig mentónk az átküldött ételeken és elmondta, melyiket hogyan variálhatnám táplálóbbra vagy egészségesebbre (pl ebben kevés fehérjét látok, még egy natór joghurt belefért volna vagy ezt én még bűvíteném a helyedben fél zsömlével mert balblabla)
Ja és még az első konzultávción kiemeltünk egy étkezést amivel elkezdtük az étrend kibővítését (ezt én választhattam és a reggelit választottam), hogy ne hirtelen legyen hanem fokozatos és lelkileg is szokjam illetve a szervezetemnek is jó legyen.
Ha van még kérdésed vagy bárkinek aki szintén dietetikushoz menne, feltehetitek.
Persze, kért érte pénzt, elvégre az is tanácsadásnak számít csak nem élőben. De bármilyen indokkal kérheted hogy Skype-os tanácsadás legyen, még, ha mellette is laksz akkor is :D
Azt hiszem az első konzultáció 8 ezer volt és a többi az 6 ezer ft tanácsadásonként. Ergo 2 hetente fizettél neki hatezret.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!