Ha 1 honapban 1szer eszem tejtermeket az baj?
Szerintem a havi 1 alkalom kevés ahhoz, hogy fenntartsd a laktáz enzim termelésedet. De nem tudom, ehhez milyen gyakran kellene laktóztartalmú tejtermékeket fogyasztani.
Amúgy ha később mégsem bírnád a tejet (ez akkor is előfordulhat, ha továbbra is minden nap innád), akkor még mindig ihatsz laktózmenteset, vagy szedhetsz a tej mellé laktázenzim tablettát.
Ha nem vagy genetikailag laktózintoleráns, akkor nem is fogsz véglegesen azzá válni.
Kétféle laktózintolerancia van:
1. genetikai: a szervezet KÉPTELEN a laktáz enzim termelésére és emiatt a laktóz lebontására
2. a felnövéssel, anyatej elhagyásával egybekötött: ahogy a csecsemő, kisgyermek már nem igényel anyatejet és elválasztja magát, egyre kevesebb laktáz enzim termelődik, míg meg nem szűnik a termelése, hiszen az ember természetes táplálékforrásai között az anyatejen kívül nem szerepel laktózt tartalmazó élelmiszer. Az állattartó életmód kialakulása következtében kialakult egy olyan mutáció, amely lehetővé teszi a laktáz enzim folyamatos termelődését azzal, hogy fajidegen állatok tejét kezdjük el fogyasztani, kisgyermekkorban.
Ha később, bármilyen korban felhagyunk a tejtermékek fogyasztásával, a szervezetünk természetes úton leállítja a laktáz termelődését.
Ellenben ha nem vagy genetikailag laktózérzékeny, akkor ez a termelődés bármikor újra beindul, ha ismét aktívan elkezdesz laktáztartalmú élelmiszereket fogyasztani később.
Havi 1 alkalom nem elég az érzékenység megakadályozásához, ahhoz rendszeres fogyasztás kell.
Szerintem mivel egészségügyileg egyértelműen károsak a tejtermékek, hagyd el nyugodtan. Ha később, ki tudja milyen okból újra akarnád őket fogyasztani, 1-2 hónap alatt megszokja a szervezeted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!