Ha mindennap megiszok 2 liter színezett, cukros üdítőt, az a májamnak nagyon rossz?
A döntés a te kezedben van. Ha neked az íz a fontosabb, akkor ezzel vállalod, hogy:
- felesleges kalóriákat viszel be a szervezetedbe, aminek a testsúlyodra nézve lehetnek negatív következményei a jövőben,
- ezek a kalóriák ráadásul cukorból származnak, ami önmagában is egészségtelen, gyulladáserősítő hatása van például,
- a cukor tönkrevágja a fogaidat (nem tudsz minden pohár üdítő után fogat mosni - ha meg tudnád oldani, akkor sem lenne jó, mert a túl sok fogmosás is káros),
- a nagy mennyiségű cukor hirtelen megemeli a vércukor szintjét, aztán az leesik, ismételt ivásnál megint felmegy - szóval kialakul egy "libikóka", ami nagyon nem egészséges;
- a cukor függőséget alakít ki,
- a mesterséges színezékek és egyéb adalékanyagok szintén nem tesznek jót hosszú távon.
Nem kötelező csapvizet vagy ásványvizet inni "üresen", ezeket ízesítheted is egy kis citromlével és _kevés_ cukorral vagy édesítőszerrel (egy idő után rá fogsz jönni, hogy mennyire túl vannak cukrozva a bolti üdítők).
Mondom mindezt úgy, hogy 30 éven át ittam ezeket a lónyálakat kizárólagosan - vagy időnként teát; hogy úgy mondjam, nálunk a víz mosogatásra és mosásra való volt, nem ivásra - ha 10 liter vizet megittam ez idő alatt, akkor sokat mondok...
Fokozatosan szoktam le pár hónap alatt, és ma már nem is igazán bírom meginni a bolti üdítőket, max. egy pohárral alkalmanként, annyira édesek és annyira mesterséges ízük van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!