Stevia, eritrit vagy xilit?
melyik a legjobb választás ha az egészség, mellékíz, ár/érték arányt és egyéb szempontokat figyelembe vesszük?
esetleg márkát is írhattok árral és kiszereléssel amit ti használtok
Teljesen egyéni, ki kell próbálni.
Én xilitet használok, nekem az nagyrészt bevált. Kb. annyi kell belőle, mint a cukorból. Viszont ha valamibe nagyon sokat rakok én egy picit érzem azt a fémes mellékízt. De mivel annyira nem szeretem a gejl dolgokat, így nincs vele baj. Az eritritet próbáltam, de nekem nem vált be. Kicsivel több kell belőle, mint a cukorból vagy a xilitből ahhoz, hogy elég édes legyen nekem a cucc, de akkora mennyiségnél már érzem a fémes ízt.
Viszont a xilit meg tudja hajtani az embert, így óvatosan kell bevezetni. Nekem semmi bajom tőle, de ha valakit megetetek egy jó kis xilites sütivel, hogyha előtte nem szokott hozzá, akkor biztos, hogy ellesz a budin egy darabig.
A steviával annyira nem próbálkoztam, mert volt egy kellemetlen élményem: beleraktam kávéba a tablettás kiszerelést, és olyan undorító íze lett, hogy képtelen voltam meginni. Viszont utána felvilágosítottak róla, hogy kávéba nem szabad rakni, mert úgy tényleg szar, másban viszont okés. Otthon nem használom, de ettem már steviás fagyit, csokit, üdítőt, de egyiken se éreztem semmi mellékízt.
A tapasztalataim nagyjából megegyeznek az első hozzászólóéval. Nem teljesen, mások vagyunk, de találkoztam már drasztikusan máshogy működő emberrel.
A xilit finom és azzal abszolút semmi bajom. Sokkal finomabb, vonzóbb, mint a cukor (szőlőcukorszerű íze van), hasonló mennyiség kell belőle.
A családomat sosem hajtja meg, de az is igaz, hogy néhány dekát használunk belőle maximum, egyszerűen nem kell több. A cukor elhagyása óta ráadásul sokat csökkent az édesigényünk, még kevesebb kell s már cukorból sem ettünk rengeteget.
Az eritrit elég ízetlen, az édességet leszámítva. Nem finom, csak édes, nagy mennyiségben pedig ropppantul zavar, nem tudom elmondani. Olyan visszatetszést kelt, mint a túl sok só, nehezen elviselhető, kellemetlen. Pedig csak annyit teszek bele, hogy igazán édes legyen a cucc, egyes ételeknél ez kell. Mellékízt nem érzek és a sokszor emlegetett hűvösséget sem, talán régen egy picit, de sosem zavart.
A stevia maga a pokol, inkább ennék csokitortát édesítés nélkül (elég szürreális, próbáltam már :D), csak azt az iszonyatos mellékízt ne érezzem. Ezerszeres hígításban is szörnyű, de akkor már el tudom fogyasztani (a hígítás az édesítőre vonatkozik, ezt még sok ételbe teszem, szóval a végén az étel tízezrede se lesz stevia, de simán kiérzem a rossz ízt). Úgy tapasztaltam, gyümölcsben a legjobb, kávéban iszonyú s nem tudom, hogyan csinálják, de ettem már steviás csokit, amin nem éreztem ezt. A sima stevia por és a jázminpakócalevél borzalmas ízű, úgy látszik, van gyártási módszer, ahol módosul az íz. Hallottam már ehetőbb stevia készítményekről, de akkor már egy életre sokkolt a stevia s nem kísérleteztem, amúgyis nagyon nehéz 1/30 teáskanálnyit tenni valamibe (ha fel van hígítva, akkor pedig drága és jobban járok a kedvenceimmel), a xilit/eritrit sokkal emberibb e téren is.
A márka nem fontos, minden eritrit és xilit tök egyforma, amivel csak találkoztam (legfeljebb a szemcseméret más. kényelemből apró szemcsés eritritet használok, azt nekem meg se kell darálnom semmihez, amit magam eszem). Steviánál lehet, hogy van különbség, de ahhoz ugye nem értek.
#2 Különböző márkák különböző alapanyagokkal és tisztasági értékekkel dolgoznak. Van azért különbség, még ha nem is nagy.
Xilit egyre drágább, mivel egyre kevesebb fogy belőle, eritritből pedig egyre több. Utóbbinak olcsóbb az előállítása.
Ízre xilit párti vagyok, kávéba is azt teszem, az eritritnek érzek egy kis "műanyag" ízét a torkomban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!