Ha pajzsmirigy gyulladásom van, egyértelműen kerülnöm kell a glutént?
És életem végéig? Ugye az orvosok szerint nincs mit ez ellen tenni, de a neten vannak reménykeltő csoportok, ahol ugye folyton téma a glutén keeülendősége. Elég nagy koplalásnak érzem az életet, mióta tudok erről, mert már csak szenvedek a kajatémával, kb. mindenben van glutén ugye. Emiatt kevesebbet eszek, kb folyton éhes vagyok. Én nem tudok naponta ötször enni. Ha 3x eszem, az már nagy dolog, már csak a pénz miatt is.
Ha gluténkerülő vagy, lécci írd le egy átlagos napod menüit, mert én totál kreatívatlan vagyok, folyton arra gondolok, hogy hagyom a fenébe az egész diétát. Csak aztán eszembe jut, hogy még a végén pórul járok, pl nem lehet gyerekem, vagy idő előtt kiveszik a pajzsmirigyem... úgyhogy ha időnként félre is lépek, végül mindig jön az evés okozta stressz.
Mindenféle véleményt és tanácsot szívesen veszek!
Én évekig kerültem a glutént, csak úgy, a biztonság kedvéért meg poénból :) Nem is nehéz (miután a feldolgozott ételeket is kerültem, plusz a cukrot, meg egy csomó dolgot).
Ma már visszavettem, mert szerintem nekem pont nem egészségtelen, de ritkán eszem és biztos, ami biztos, kizárólag kelt tésztába kerül glutén, másba teljesen felesleges. Lehet kenyér nélkül élni, persze, én is megtettem, de ha nem árt, néha miért ne enném?
Nos, gluténmentes liszteket használok, ha valamiért gabona kell (de alapból kerülöm a tömény keményítőket is, mivel nekem a nagyon szénhidrátszegény étrend a jó). Magam keverem, zabpehely, barnarizsliszt, kölesliszt, tápióka... Nagyon jól működik, külön nem váltak be, de együtt valahogy kiejtik egymás hibáit, nem igazán érzékelem, hogy rontaná az eredményt.
A párom pedig, aki roppantul kenyeres volt és szintén simán elhagyta a glutént egyik napról a másikra, rizsre váltott. Szendvicset persze így nem tudott enni, de mást igen, a rizs sokoldalú.
Átlagos napom nincs is, de az én étrendem túl korlátozott lenne neked :) Pl. nem eszem húst, laktózt, jó esetben szénhidrátot is alig... De most ez utóbbi nem igaz, így egész emberi holnapom lesz, ezt leírhatom:
-paradicsomos-hagymás dahl (sárgaborsóból)
-csokis, sárgabaracklekváros kakaós süti (én Sachernek nevezem, mert arra emlékeztet, de nem az)
-néhány tojás valamilyen formában
-földimogyoró
A párom pedig málnás, kókuszos, mazsolás zabkását visz munkába, az is gluténmentes, ha tuti gluténmentes zabot veszel. Nekünk ugye ez nem fontos, mi simát veszünk, de a zab nem tartalmaz glutént, csak szennyeződni szokott a gyárban. Persze kása kismillió dologból készíthető még...
Most van itthon piskóta is, az is gluténmentes, hisz nem élesztős, teljesen felesleges bele a búzaliszt (kis gabona vagy más keményítő hagyományosabbá teszi, de még anélkül is megsüthető. sokszor használok mákot, diót lisztként).
Ha fehérjét eszel zöldséggel, abba sem kell glutén s igazából tényleg semmibe nem kell, kelt tésztákon kívül (kenyér, pogácsa). A gluténmentes éveimben az extrém ritkán evett tészta is gluténmentes volt, bár nem jöttek be igazán ízre, de a durumbúzás se, ha már itt tartunk... Majd gyúrok magamnak tojásosat, ha nagyon akarok, mivel bolti tojást sem eszem. A gluténmentesek eleve nem szoktak tojásosak lenni, de nálam azok lesznek (de akkor már szénhidrátszegénnyé is teszem).
Nem kell sokszor enni és ha viszel saját ételt, nem is drágább sokszor enni sem (kivéve, ha olyan vagy, mint én, hogy több étkezés, több kalória). A napi összbevitel legyen rendben.
Nem értem, miért nem tudsz jóllakni glutén nélkül, szerintem tök könnyű, a glutén kiesése nagyon picit korlátoz (ha nem eszel feldolgozott ételeket s mások által készítettet)... Megeszel egy nagy darab húst, sajtot, tojást, túrót zöldséggel vagy rizzsel és éhes maradsz? Egy nagy adag paprikás vagy rakott krumplitól is? Curry rizzsel? Jó étel az is. S még sorolhatnám.
Az a baj, hogy amennyire én tudom, glutén nem csak a kenyérben van, hanem kb mindenben, ami finom vagy egyszerű étel. Még a felvágottban is ott van, a fűszerekbe is belekerül, egy rántott gombát se lehet megenni... A laktózt is kerülgetem ugyanúgy netes olvasottak miatt, meg úgy összességében a tejtermékeket, és a cukorból is rendesen visszavettem. Szóval így a sajt is kilőve, meg a csoki, pedig úgy szeretem ezeket. A sajtból tudom, van laktózmentes, de attól még tejtermék, és csak elvileg az állatok agyonhormonozása miatt nem kellene enni, mert a tejtermék is bezavarhat a hormonháztartásba. Neked mi a véleményed?
Amiket felsoroltál, azok ízélményben meg se közelítenek egy finom, magyaros kaját, és ez tök szomorú... megszűnik az evés, mint örömforrás.
De azért köszönöm. Azt nem tudom még, hogy ha kerülni kell a glutént, akkor totál kerülni kell, vagy néha becsúszhat egy kis bűnözés? Te akkor nem is vagy pajzsmirigyes, igaz?
Nekem amúgy nem szokott fájni semmim semmilyen kajától, emiatt nem is merülhet fel, hogy én a diétától jobban érzem magam... Emiatt van bennem kétely, hogy valóban minden esetben minden pajzsmirigy immunbetegnek kerülnie kell-e.
Amennyire levettem, mindenki csak találgat,hogy hogyan is lehetne kilábalni ebből a betegségből...
Nekem enyhe pm. alulműködésem volt, ami diéta hatására megjavult. Ezenkívül glutén- és tejérzékeny vagyok (laktózra biztosan, most kísérletezek a laktózmentes tejtermékek visszahozásával), és nemrég kiderült számomra, hogy régóta fennálló inzulinrezisztenciám is van.
A glutén elhagyása, egyben egy meglehetősen drasztikus étrendváltoztatás (semmi gabona, semmi cukor, semmi étolaj/margarin, feldolgozott ételek minimalizálása plusz még sok apróság) pár hónap alatt rendberakta a pajzsmirigyemet, így én azt mondom, megéri csinálni.
Számomra nem kérdés, hogy a glutént egész életemben kerülnöm kell, mert egyértelmű bőrtünetek és emésztési problémák jelzik, hogy nem jó nekem (bár nincs hivatalos orvosi diagnózisom, hogy gluténérzékeny vagyok). Ettől függetlenül két év után elkezdtem alkalmilag fogyasztani. Tehát ha elmegyek egy szülinapi bulira, bizony megeszek egy kis szelet tortát, vagy néha előfordul (nem minden héten), hogy vendégségben rántott húst, vagy sütit eszem. De hangsúlyozom, ezt azután kezdtem így csinálni, hogy a TSH-m lement 1,6-1,7-re, és minden évben újra megnézetem. A glutént nyomokban tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával nincs gondom, most már az alkalmi, kis mennyiségű gluténfogyasztás is belefér. Ez nyilván egyéni érzékenységtől függő dolog.
A tejtermékekkel is kísérletezem. A mai reggelim pl. pár szelet téliszalámi és zöldségek mellé 30 g görög feta sajt volt. A vajban annyira minimális fehérje és laktóz van, hogy simán ehetem, igaz, évek óta nem eszem kenyeret, így csak párolt zöldségekre, halételekbe teszek néha. Nagyon jó ételnek tartom, de csak házit vagy szabadtartásból származót eszem (tojásból is). Régebben a többi tejterméktől hasmenésem volt, de elég jól rendbejött az emésztésem, ezért próbálgatom a sajtot. A sima tejet ételekben 100%-os natúr kókusztejjel helyettesítem (ezt magában nem iszom, max. kávéban, turmixban).
A tejtermékek hormontartalmával kapcsolatos riogatások engem nem nagyon hatnak meg, de jobbnak tartom a kecske- és juhtejből készült tejtermékeket a tehéntejből készülteknél, illetve a megbízható házi tejtermékeket a nagyüzeminél (utóbbiakat tényleg jobb elkerülni). Természetesen cukor és adalékanyagok nélküli, savanyított tejtermékekre gondolok.
"glutén nem csak a kenyérben van, hanem kb mindenben, ami finom vagy egyszerű étel" - Először én is ezt hittem, kellett pár hét, mire megszoktam, milyen ételeket lehet venni. Addig jócskán fogytam is, és nem ritkán éheztem, mert valahova elfelejtettem magammal vinni ételt. Kicsit őrültségnek tűnik, de nagyon elszánt voltam, hogy meg fogok gyógyulni. Most már úgy gondolom, rengeteg finom és egyszerű étel van glutén (és cukor, ízfokozó, tartósítószer, miegymás) nélkül. Rengeteg zöldség, gyümölcs, húsok, belsőségek, tojás, olajos magok, gluténmentes gabonák. Utóbbiakat már csak elvétve eszem, de régebben sok rizses, hajdinás, köleses, zabos ételt ettem.
A felvágottakat és szörnyűséges bolti tejtermékek (pl. agyoncukrozott joghurtok) nekem már egyáltalán nem hiányzanak, nem is tartom ételnek őket (kivéve a téliszalámit, ami glutén, tej és szójamentes, nyami).
"megszűnik az evés, mint örömforrás" - Nem szűnik meg. Egy idő után megszokod az új ízeket, és egyre élvezetesebbek lesznek az ételeid, sőt felfedezel új finomságokat (nekem ilyen volt a házi csokikrémem).
"nem szokott fájni semmim semmilyen kajától, emiatt nem is merülhet fel, hogy én a diétától jobban érzem magam..." Majd rájössz :) Óriási élmény volt számomra, hogy hűvös-hideg időben nem jéghideg a lábam és reszketek, mint a kocsonya, hogy minden nap el tudok menni vécére, hogy nincsenek pattanásaim, nem hullik ész nélkül a hajam, nem fáj a hasam, amikor megjön, nem fáj soha a fejem, több energiám van, lementek a felesleges kilók és még sorolhatnám. Jó érzés (majdnem teljesen) egészségesnek lenni...
Nem okvetlenül kerülendő a glutén, de a tapasztalatok szerint a Hashimoto-sok nagy része (kb. 80%, ha jól emlékszem) jobban érzi magát a gluténmentes étrend bevezetése után, azaz csökkennek a tünetei. Még akkor is, ha amúgy nem gluténérzékeny.
Én egyelőre csak csökkentettem a gluténbevitelt (meg a cukrot is), ill. szedek egy rakás vitamint, ásványi anyagot stb. Fél év alatt kb. 30%-kal csökkent az aTPO-m. (Lehet, hogy diétákkal még többet csökkent volna, nem tudom.)
Semmi speciális étrendet nem követek (van pl. az aip, vagy a paleo, sokan ezekre esküsznek), csak már összevásároltam egy rakás ilyen bioboltos izét :D, amiket néha kipróbálok, meg sokkal több zöldséget és gyümölcsöt eszem, mint régen. Cukor helyett általában méz, csokiból csak ét (azt amúgy is szerettem régen is), vagy paleós csoki, nekem nagyon bejött. Szóval fokozatosan csinálom, nem hirtelen.
Első voltam. Dehogynem maradnak meg a magyaros ízek (mi a gond a pirospaprikával és a borssal, abban van glutén? a fokhagymában biztos nincs, nem tudják beletenni a gerezdekbe, de borsot is vehetsz egészet, paprikát is) s én mélységesen élvezem minden ételemet, nagy hedonista vagyok :) Nem váltok olyan étrendre, ahol az élvezetekből fel kell adnom. A dahl pl. roppant finom, a legtöbb magyaros ételt veri, pedig azokat is szeretem (ha nincs bennük hús, laktóz és lehetőleg szénhidrát se sok, de ez utóbbi nekem néha belefér). Sokat változott az ízlésem az utóbbi években, az a helyzet.
A csokitémához nem értek, én szegény vagyok és elhagytam a cukrot, úgyhogy én azt magam készítem (nem igazi csokit, mert a kakaóvaj drága, de nekem megfelel), így nyilván nincs benne semmi, amit nem akarok, hogy benne legyen.
Nincs mindenben glutén, szerintem írtam, hogy elhagytam a feldolgozott termékeket, így ha nem veszek direkt búzalisztet vagy gerslit, nem lesz glutén az ételemben.
Laktóz... Akkor azt is kerülöd? Én azt teszem, amennyire kényelmes számomra, de egy jóféle, érlelt keménysajtban sokszor nincs. Vajat eszem, abban minimális van, nekem ez belefér. De nagyon-nagyon kevés tejterméket fogyasztok, nem számottevő az étkezésemben, csak könnyebbé teszi valamivel. Nekem inkább etikai problémám van vele, egészség szempontjából nem aggódom, de a sajt és a vaj azért sokat színesít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!