Mi a velemenyetek ezekrol a “mindenmentes” termekekrol?
Manapsag mar mindenki gluten,laktoz erzekeny.
Szafis termekeket latom mindenhol es nem ertem hogyha “mindenmentes” az miert egeszseges? Miert eszi mindenki? Ha “mindenmentes” akkor mi az ami van benne? Mi van ha az a valami rosszabb mint a gluten vagy laktoz? Szerintetek is tulhypeoltak?
"mindenmentes"
Talán hámozott lufi?:D
Nyomokban levegőt tartalmazhat.
Ha valakinek az kell, hát egye.
Nálunk a "mentes" termékek kétszer annyiba kerülnek, mint a normál verzió. Kérdés, hogy miért, amikor "mentes"? XD
Jó, tudom, a gluténmentes liszt, meg a kalóriamentes "cukor", meg a tej, ami nem is az, mert "növényi", drágábbak.
Sajnos ezt is eladják úgy, hogy hú, de egészséges, és ha valaki a két zsíros stake után letol egy mentes sütit, máris tett az egészségéért, de valójában egyrészt semmivel sem egészségesebb, mint a nem mentes társai, ha meg valaki nem is érzékeny ezekre, akkor meg ehetne nyugodtan normálisan.
Arról nem is beszélve, hogy a büfében meg szoktam figyelni, hogy sokan a "mentest" választják, mert azt hiszik, így diétás is. Hát nem az, kalóriában ugyanott van.
Értem én, hogy el kell adni a termékeket, de ez már tényleg túl van hájpolva. Ahogy a mondás tarja: az embereket már annyira beparáztatták a gluténnal, hogy lassan bankot lehet rabolni egy vekni fehérkenyérrel. :)
Sok dologtól el lehet szokni, igen. Ez speciel nekem előny, mert legalább nagyobb a motiváció, hogy ne egyem a gluténes, laktózos, cukros dolgokat :D Nekem jó így.
De... Nem veszek túlárazott divatos mentes vackokat. Ha gluténmentes lisztet akarok, veszek zabpelyhet, rizslisztet, köleslisztet. Bár nekem a szénhidráttal van bajom, a maglisztes dolgokon élés pedig nem az én világom, úgyhogy inkább eszem tojást zöldséggel meg efféléket. Nem kell flancos dolgokat venni, csak mert valaki kizár néhány ételcsoportot (én nem vagyok érzékeny semmire, de igenis jobb nekem laktóz és tömény cukor nélkül. a glutént nem érzem rossznak, bár egy egész hihetőnek tűnő orvosi előadás alapján betegségfaktor lehet. nem egyedül, nem alapból rossz, de más faktorokkal árthat egy nem orvosilag gluténérzékenynek is. ami persze sok dologról állítható). Bár nekem is vannak flancos, drága dolgaim, mert jobb úgy. De nem azokon élek.
A növényi tejekkel amúgy semmi baj alapból, én sem innék normál tejet, igaz, nem is vennék ilyesmit aranyáron. Percek alatt könnyen megvan itthon is. Régen használtam kávéba, pogácsába (nem mindenmentesbe :)), ma már szinte semmire nem kell. Változik az ember étrendje.
Jogos gondolat, hogy van-e benne valami károsabb, de szafinak tök normális anyagokból vannak a lisztjei, úgy tudom. A tápióka, konjacliszt, szezámmagliszt teljesen OK számomra. Ha van is adalékanyag, az a nem mentesekben is van.
Minden ilyen divatos és kényelmesítő izé túlhypeolt. Akár mentes, akár nem. Palacsintapor, zabkásapor, iszonyat drága, de nem kell a piskóta kezecskéddel összekeverned a 3 hozzávalóját... S az emberik veszik, mint a cukrot, sőt jobban, ha egészségtudatosak bizonyos értelemben. Eljutnak odáig, hogy tegyenek az egészségükért, de azt inkább valami előregyártott termékkel, hisz simán normális alapanyagokat venni és elkészíteni az ételt ósdi dolog.
Sokszor olvasgatok ételes blogokat, nagyon rá tudnak kattanni az emberek bizonyos dolgokra s néha erősen torzul a dolgok megítélése. Szinte szentként tekintenek bizonyos ételekre, amik valamiben parányit jobbak, mint a normál. A kedvencem a tk liszt, fehér liszt. Rengetegen szentnek s az egészség forrásának tekintik az elsőt és ördögtől való méregnek a másodikat, miközben szinte teljesen egyformák. OK, van egy jelentős különbség köztük és elhiszem, hogy az egyesenek fontos, de azért mégis, no. Ekkora szakadék nincs köztük.
Amúgy tényleg rengeteg glutén- és laktózérzékeny van. Mindig is sok volt, csak nem tudtak róla (s persze könnyen lehet, hogy most arányaiban több is van, fogalmam sincs, de a modern életnek vannak hátrányai. de a fő, hogy mindig voltak érzékenyek, csak szenvedtek, mert nem tudták, hogy segítene a glutén vagy a tej elhagyása).
Én laktóz- és tejfehérje-érzékeny vagyok, plusz a pajzsmirigy-alulműködésem miatt jobbnak láttam elhagyni a glutént, és minimalizálni a gabonaféléket (be is jött). Mégsem veszek "mindenmentes" termékeket, inkább egyszerű alapanyagokból főzök magamnak, akárcsak az 5-ös. Feleslegesnek és sokszor drágának tartom ezeket. Sőt vannak gluténmentes termékek, amikben olyan összetevők vannak, amik - ha valaki nem gluténérzékeny - semmivel se jobbak, mint a fehér búzaliszt. Én speciel egy gluténérzékenynek se javasolnám, hogy napi szinten egyen kukoricalisztet meg szóját, de persze vannak, akik máshogy gondolják. Sokan nem tudnak elszakadni a megszokott ételeiktől, hiányzik nekik a tészta, a péksüti, a kenyér, a sütemények, még akkor sem, ha a mentes változat ugyanolyan egészségtelen, mint a hagyományos. Szívük joga. Ez olyan, mint a mesterséges édesítőszerek. Nem egészségesebbek, mint a cukor, bár vannak előnyeik.
A mai világban nagyon mennek az ijesztgetésen alapuló reklámok (megvan ennek a logikája, valahogy muszáj a keresletet növelni, ha el akarják adni a portékát). Sokan nem is olvasnak utána, csak hallják valahol, valakitől, hogy x étel nem egészséges, és megveszik a helyettesítő ételeket sokkal drágábban. De az nem igaz, hogy "mindenki" mindenmentes termékeket eszik, szerintem az emberek túlnyomó része még sosem vett belőlük, csak egy szűk, de esetenként annál hangosabb réteg.
Nem mindenki érzékeny, de sajnos sokan.
A laktózérzékenységnek egyszerű a magyarázata: az emésztéséhez szükséges laktáz enzimből a kor előrehaladtával egyre kevesebbet termel a szervezet. Régen is voltak laktózérzékenyek, csak nem tudták, hogy azok - vagy nem tudták megnevezni. Csak annyit tudott a középkorú (vagy idősebb) néni vagy bácsi, hogy a tejtől hasmenése lesz és/vagy felpuffad a hasa, ezért inkább nem nagyon itta. (A tejtermékekben jóval kevesebb laktóz van, így ezek kis mennyiségben nem mindenkinek okoznak problémát még a laktózérzékenyek közül sem.)
A gluténérzékenység kicsit bonyolultabb, azt nem is tudom elmagyarázni röviden és egyszerűen. De az sem vicc, hanem nagyon komoly károsodást tud okozni a tünetek mellett.
Persze vannak, akik csak divatból fogyasztanak ilyen mentes termékeket, de nem hinném, hogy túl sokan. (Egyébként meg funkcionális orvosok akkor sem javasolják a glutén és a tejtermékek fogyasztását, ha valaki nem érzékeny ezekre.)
A "mindenmentes" termékek csak annyit jelentenek, hogy nincs bennük glutén és laktóz - utóbbi igazából van, csak adnak a termékhez laktáz enzimet, ami szükséges a laktóz emésztéséhez.
És sokszor ezekben a mentes termékekben is van egy rakás problémás anyag, pl. agyon van cukrozva (még a müzlik és a joghurtok is, vagy mesterséges színezéket, ízfokozót stb. tartalmaznak). Szóval ezek is okozhatnak gondot hosszú távon, ha nagy mennyiségben fogyasztja valaki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!