Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mik azok az összetevők amik...

Mik azok az összetevők amik legfőképp számítanak a hízás elősegítésében? (gondolok itt olyanra hogy szénhidrát és társai) Mik azok pontosann?

Figyelt kérdés
esetleg ha tudtok olyan élelmiszereket amik megtalálhatók a mindennapi életben azt is írjatok mellé. köszönöm
2010. jún. 10. 12:33
 1/4 anonim ***** válasza:
A gyorsan lebomló szénhidrátokból azonnal háj lesz. Ilyen a fehér liszt, a répacukor, a jázmin rízs.
2010. jún. 10. 17:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszi.
2010. jún. 11. 11:16
 3/4 anonim ***** válasza:

Hizlaló, roboráló étrend

Fontos szabály, hogy bár nem szabad túlságosan próbára tenni az étvágyat, a megszokottnál több energiát kell a szervezetnek kapnia. Az energiát adó tápanyagok a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék.

1 kg-os testsúly növekedését 7000 kcal többletenergia bevitelével lehet elérni. Ha naponta 250 kcal-val nő az energiabevitel, két hét alatt 0,5 kg testtömeg-növekedésre lehet számítani, ha naponta 500 kcal többletenergia bevitele sikerül, akkor a 0,5 kg-os testsúlygyarapodás már egy hét alatt elérhető. 14 X 250 =3500 (1 kg súlynövekedés energiaigénye 7000 kcal)


Az étrendet olyan ételekből kell összeállítani, amelyek


* kis térfogatban nagy energia- és tápanyagtartalommal rendelkeznek (vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok),

* könnyen emészthetőek,

* kis telítőértékűek.



A megszokott ételek energia- és tápanyagtartalma dúsítással, tejpor, tejszín, tojás, túró, mandula, dió, méz, vaj, margarin stb. hozzáadásával növelhető.


Minden túlzás tilos

Gyakran előfordul, hogy az étrendben az energiában gazdag ételek mennyiségének fokozása sem eredményez testsúlygyarapodást, mert a többletet - alkati okokból - a szervezet nem tudja hasznosítani, illetve raktározni. Az ilyen étrend erőltetése esetleg negatív eredménnyel is járhat. Nagyon kell ügyelni az étvágy fenntartására, és nemcsak az ételek ízletes elkészítésére kell figyelni, hanem figyelembe kell venni az egyéni ízlést is. A túlzást minden vonatkozásban kerülni kell. Pl.: az agyoncukrozott ételek növelhetik az étvágytalanságot; a zsírbevitel növelésére a tejszín és a tejföl alkalmasabb, mint a zsiradékok, mert a zsírtól, olajtól csepegő étel undort válthat ki; s ugyanígy kerülni kell a túlságosan laktató ételek halmozását is a diétában.

A hizlaló étrend tehát kétélű fegyver, amely rosszul alkalmazva kárt is okozhat

2010. jún. 15. 22:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen ezt a részletes választ!
2010. jún. 16. 12:05

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!