A lenti oldalon az egyik táblázatban példák vannak a zsírsavakra, és a disznóhúst a telített zsírokhoz, a disznózsírt a transzzsírokhoz sorolja, de hát a disznóhúsban disznózsír van, tehát a kettőnek nem ugyanott kéne lenni?
Bizony, így van!
A zsírok definíciójából 'csak' ez marad ki:
Zsír = glicerin + zsírsavak
Az egyik építőkő, a zsírsav lehet:
- telített
- telítetlen
A telítetlen zsírsav pedig lehet
- egyszeresen, (azaz egy szénláncban egyetlen egy kettős kötésű -CH=CH- kötés van)
- kettősen telítetlen
- többszörösen telítetlen.
A telített zsírsavakat tartalmazók a zsírok szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotúak.
A telítetlen zsírsavakat tartalmazó zsírok, olajok állaga e hőmérsékleten elfolyós illetve folyékony..
A -CH=CH- kötések hidrogénezése, a -CH2-CH2- kötések létrehozását célozza. Minél nagyobb arányban történik ez meg, a kapott termék állaga annál inkább közelít a szobahőmérsékleten szilárd halmazállapothoz.
Ezt nevezik az olajok 'keményítésének'.
A disznóhús hús, amely disznózsírt tartalmaz, amely egyik alkotórésze telített szénláncú zsírsav.
Ha a húsból vagy a disznóhájból ezt melegítéssel, hevítéssel kivonjuk, akkor az eredeti -CH2-CH2- kötéseket bántatlanul hagyjuk meg.
Összefoglalva: a táblázatnak ennek a része hmmm..... tévedés..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!