Segítség! Metilalkoholt ittam?
Pálinkánál csak a főzés elején keletkezik metil-alkohol, ha ezzel tisztában van a készítője és az elejét kiöntötte a főzésnek akkor nincs baj.
A bor erjed. Erjedésnél nem keletkezhet metil-alkohol.
Természetes (tehát nem ablakmosóval meg egyéb nyalánkságokkal pancsolt) italban soha nincs annyi metanol, hogy az akut mérgezést okozzon. Ha fél életedben vedelnéd, akkor TALÁN rontana valamit a látásodon. Sehol nem tapasztaltak még olyat, hogy a kontárul készített pálinkák vagy gyümölcsborok (akár hosszú távon) vakságot okoznának. Amikor a hírekben metanolmérgezésről van szó, olankor azt a metanolt mindig belepancsolták.
2017. szept. 22. 22:41:
Nagyon nagy tévedés, a metanol nem főzés közben keletkezik, hanem a pektinek bomlásakor a cefrében. Főzéskor csak a cefre metanoltartalma jelenik meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!